Lettfiks:

Omslag Lettfiks
Omslag Lettfiks

Slik får du klær til å vare

Lettfiks er den tredje boken i en trilogi som samlet gir leseren en komplett guide med kunnskap og inspirasjon til et bærekraftig klesforbruk. Tidligere utgivelser er Lettstelt og Lettkledd.

Publisert

Lettfiks

Lettfiks : klær med ni liv

INGUN GRIMSTAD KLEPP & TONE SKÅRDAL TOBIASSEN

ISBN 9788256023486 Innb

Kr. 299,-

Mote- og klesindustrien er en miljøversting, med høyt vann- og energiforbruk. I tillegg tilfører syntetiske tekstilmaterialer mikroplast i naturen, med store konsekvenser for dyr, mennesker og naturen. En ny tenkning rundt hvordan vi behandler og vasker tøyet vårt (Lettkledd), hvilket tøy og materialer vi velger og hvordan vi kan skape en kapselgarderobe med få, men varige klesplagg (Lettkledd) og hvordan vi bedre kan ta vare på og nyskape det tøyet vi allerede har (Lettfiks) er nødvendig.

Til sammen handler denne trilogien om hvordan vi både kan forstå debatter rundt klær, miljø og klima bedre og alltid selv kan ha gode klær tilgjengelig, uten å belaste kloden unødvendig. Den er skrevet for unge og gamle, menn og kvinner med ulike klesvaner og livsstil, men med det til felles at de er opptatt av bærekraft.

Det viktigste vi alle kan gjøre for å redusere miljøbelastningene, er å kjøpe færre nye klær. Da må de klærne vi kjøper være i bedre kvalitet. Vi må også finne nye bruksområder og være kreative rundt hvordan vi bruker tøyet, eller gjenskaper nye plagg ut av gamle. Dette er noe av tematikken i årets utgivelse, Lettfiks.

Kort fortalt handler Lettfiks om hvordan du kan få klær til å vare, dels gjennom tilpasning, omsøm og reparasjon, dels ved å forhindre unødig slitasje og dels ved å gjenbruke og resirkulere klær i eget hushold. Boken gir innblikk i hvordan du kan gi klærne flere liv i egen garderobe ved å endre på klærne eller endre på hva vi bruker dem til.

Forfatterne ønsker å gi kunnskap og inspirasjon til alle som vil redusere miljøbelastningen fra eget klesforbruk. Boken forteller historien bak teknikker og ideer og hvem som løfter dem frem i dag. Lettfiks er mer enn en vanlig opplæringsbok i reparasjon. Den viser hvordan du effektivt kan utnytte den kunnskapen du allerede har eller skaffe deg mer. Den gir innblikk i hvordan det å ta vare på klær til siste trevl er en viktig og særdeles aktuell del av historien om klær og tekstiler.

Om forfatterne

Ingun Grimstad Klepp er etnolog og seniorforsker ved SIFO. Hun er en aktiv formidler, og er spesielt opptatt av problemer knyttet til miljø, demokrati og helse og hvordan forståelse for klær kan bidra i slike debatter. Tone Skårdal Tobiasson er journalist og har bakgrunn fra motebransjen. Hun er redaktør for NICE Fashion, et nettbasert verktøy for miljøinformasjon for tekstilbransjen og forbrukere.

c

Powered by Labrador CMS