Silje Vatn Ersland – gasellen som elsker regnvær
Silje Vatn Ersland – gasellen som elsker regnvær

Gasellen som elsker regnvær

- Om du trur solskinn bringer deg lukke, da har du ikkje dansa i regnet i ei jakke frå Kattnakken!

Publisert

Det sier Silje Vatne Ersland gründeren fra Stord som har stor suksess med regntøymerket Katnakken.

To ganger har hun blitt Gasellebedrift, og med en fantastisk vekst i 2020 vet hun at det blir Gasellediplom neste år også.

Kattnakken har regntøy for hele familien
Kattnakken har regntøy for hele familien

Hun startet i det små, på Bislett i Oslo i 2013. Med en omsetning på 154.000 kroner det første året. I 2016 flyttet hun tilbake til hjemstedet Stord, og det var da det første store løftet kom. Deretter har det bare gått oppover. I 2017 økte omsetningen til 5 millioner, året etter til 9,2 millioner. I fjor solgte Kattnakken for 10,6 millioner, og i år vil omsetningen passere 16 millioner. Hele tiden med overskudd. – Det har gått bra fordi vi har vokst med kontroll, vært forsiktige med pengene og ikke brukt noe vi ikke har på konto, og fordi jeg har med meg fantastiske folk, sier Silje.

Det startet med regntøy for barn. Etter hvert har det blitt mellomlagstøy i ull og småvarer som luer og votter, alt man trenger for å ha det varmt og behagelig ute i regn og vind. Etter noen år utvidet hun kolleksjonen med regntøy for dame og herre. Produksjonen er lagt til Kina, Sri Lanka og Korea.

Hun jobber etter en filosofi for dem som er oppvokst i typisk Vestlandsvær: «Me skal ut, uansett vêr. Det må me – for om me sit inne og ventar på sola, så blir me sittande».

I dag er det fem ansatte i Kattnakken. Selv er hun ute i mammapermisjon, og da trer styreformann Tor Olav Sunde inn i hennes s sted. Sunde var blant annet med på å bygge opp barnetøykjeden Reflex, og Silje er svært glad for å ha ham med på laget.

Hun har overlatt engrossalget til søstrene Synnøve og Margaret Leirvåg i My Sisters Agency, og har eget showrom i Norwegian Fashion Center på Fornebu. I tillegg utgjør nettsalget en stadig større del av omsetningen.

- Hva skjedde da koronapandemien brøt ut?

- Nettsalget eksploderte! Alle ville kjøpe klær fra Kattnakken! I april hadde vi 1000 prosent økning i nettbestillinger Utover våren om sommeren økte etterspørselen fra negroskundene også, med stadig flere suppleringer, slik at alle ansatte var på plass på heltid igjen.. Det er tydelig at stadig flere nordmenn søkte ut i naturen i denne perioden, og mange fant ut at de ville ha godt, komfortabelt regntøy fra Kattnakken.

- Du er opptatt av miljø og gjenbruk?

- Regntøy er jo oljebasert. Derfor er vi opptatt av å produsere kvalitetsklær som varer lenge. Det beste du kan gjøre for miljøet er å kjøpe så lite nytt som mulig. Men når du først kjøper noe, bør du kjøpe ting som er laget for å vare. Alt vi produserer er kvalitetsprodukter med høy slitestyrke og lang holdbarhet. Et plagg fra Kattnakken er laget for å vare. Det er faktisk så viktig for oss at vi har utvidet navnelappen i plaggene, så nå er det plass til nummer fire i søskenflokken!

Silje gleder seg over barn som møter opp første dag i barnehagen med arvet regntøy, og hun registrerer også at folk selger det videre på Finn.no.

Miljø og gjenbruk sto også sentralt a hun bygde om og utvidet Kattnakkens hovedkvarter på Stord. Prosjektet var beregnet til 800.000 kroner, men hun gjorde det for 200.000. Takket være gjenbruk av materialer som noen kanskje ville kalt søppel og skrot. Men med masse egeninnsats og god hjelp av en kreativ snekker med sans for gjenbruk ble det hyggelige, spesielle og stilige lokaler. Det eneste som ble kjøpt nytt var 40 gipsplater, sju ruller med isolasjon, noen stendere og pakker med skruer, pluss kjøkkeninnredning og stoler på møterommet. Resten er gjenbruk.

- Hvor kommer navnet fra?

- Kattnakken er et fjell på 724 meter ut mot havet i vest på Stord, der jeg kommer ra. Og katten er et selvstendig dyr som er nysgjerrig, leken og smidig, har ni liv og lander alltid på beina. Den elsker å utforske og gå på eventyr. Barna bestiger små fjelltopper hver dag, og er nysgjerrige og lekne, akkurat som katten.

Powered by Labrador CMS