
Pop-up-suksess på Paleet
Paleet i Oslo har gjort seg positive erfaringer med pop-up-butikker.Senterleder Øystein Aurlien mener butikkformen er vinn-vinn for alle parter.
Pop-up butikkwer er vinn-vinn for alle parter, sier senterleder i Paleet, Øystein Aurlien. Her sammen med Yrja Lothe Oftedal, butikksjef i With og Wessels pop up store. Foto: Richard Ølmheim.

Pop-up-butikker blir stadig vanligere rundt om i verden. Kombinasjonen lav risiko, stor fleksibilitet, høy nyhetsverdi og billig pr-effekt gjør denne butikkformen attraktiv for både leietakere og utleiere.
Ny energi til senteret
Mange har gjort pop-ups også her til lands, men få har gjort det i samme skala som Paleet. Den forestående oppussingen av kjøpesenteret gjør at det er få aktører som vil inngå langsiktige kontrakter. Det gir selvsagt noen utfordringer, men også noen nye muligheter.På slutten av fjoråret kunne kjøpesenteret på Karl Johan i Oslo tilby sine kunder fire pop-up-butikker: Det prisbelønte norske jeansmerket Mardou & Dean,skodesigneren Helene Westbye, Voice-merket Redefine Your Identity, samt With & Wessel, somer et norsk motemerke i 100 prosent ull.Fire spennende, nytenkende og krevende aktører med ambisjoner, og samtidig evne til å tenke kommersielt.
- Det er positivt for senteret, og det er positivt for disse aktørene å være på et sted som Paleet, sier senterleder Øystein Aurlien.
Pop-up-butikkene bidrar til å gi ny energi til senteret. Samtidig kan vi bidra til å gi nye merker og butikker en sjanse, og det synes jeg er viktig. Dette er butikker som ikke vil kunne forsvare kvadratmeterprisen på Karl Johan, men vi ønsker å gi norsk design en sjanse. De vekker jo også til live sine kunder og kontaktgrupper, som igjen bidrar til å skape nye kundegrupper for Paleet og de leietakerne som er her fra før, påpeker Aurlien, som forteller om masse mennesker, gode omsetningstall og et ønske fra samtlige av de etablerte pop-up-butikkene om å bli lenger enn opprinnelig planlagt.
Naturlig plass i Paleet
Paleet opererer med en enkel kontrakt i bunn for pop-up-butikkene, som omfatter en grunnavgift som dekker minimum, samt en prosentsats av bruttoomsetningen.
- Som gårdeier skal vi ha avkastning på pengene, og økonomien i det er helt på linje med andre kontrakter, forsikrer Aurlien.
- Men det er lav inngang, og det er litt opp til aktørene hvordan de utnytter dette. Blir det vellykket ”drypper” det litt på senterforeningen. Fungerer det ikke, så er begge parter enige om at vi pakker ned og avslutter. For vår del er det litt mer krevende å drifte og følge opp pop-up-butikker, men alt i alt er det en positiv sirkel. Alternativet er tomme lokaler, og dette er jo også med på å kommunisere at KLP som kjøpesenteraktør tør å tenke nytt, påpeker Aurlien, som ønsker å gi butikkformen en naturlig plass i Paleet i fremtiden.
- Jeg liker tanken på en miks av normale og kortere kontrakter som skaper en rullering og fornying. Det er jo også med på å kommunisere internt på senteret at det skjer noe. Istedenfor å tenke tradisjonelt med kundekvelder med rabatter, kan man for eksempel heller ha kundekvelder hvor man åpner nye pop-up-butikker og skapernoe nytt. Det er noe jeg har tro på, sier Aurlien, som mener en ny tankegang i forhold til leiekontrakter og varighet vil tvinge seg frem også her til lands.
- Vi er ganske forsiktige i Norge. Men har man mulighet til å avstå noen arealer i en strategi, og tør å ha pop-up-butikker som en del av konseptet, tror jeg det er lurt å tenke på i fremtiden, sier senterlederen, som kan røpe at det ganske snart kommer flere spennende pop-up-konsepter på Paleet.