Butikksjef dømt for tyveri i egen butikk

En 52 år gammel tidligere butikksjef er i Stavanger tingrett dømt til 60 dagers fengsel blant annet for tyveri av klær i butikken hun hadde ansvaret for og for tyveri av merkeklær i en annen klesbutikk.

Publisert

Synderegisteret som listes opp i dommen er langt: Tyveri av to ruller Flax-lodd fra en Narvesen-butikk, boktyveri fra et bibliotek, tyveri av fem litografier fra et kunstgalleri, forsikringssvindel og heleri.

Stjal i egen butikk

I perioden høsten 2018 fram til februar 2019 hadde hun som ansatt butikksjef i en klesforretning ved flere anledninger tilegnet seg diverse klær til en samlet verdi av ca. 10.000 kroner. Hun ble ikke trodd på sin påstand om at disse varene, som ble funnet ved ransaking i hennes hjem, var kjøpt fra andre butikker enn hos hennes egen arbeidsgiver. Etter rettens vurdering har det en sterk formodning mot henne at hun skulle handle slike klær andre steder enn i butikken hvor hun fikk 50 prosent ansatt-rabatt.

Distriktssjefen forklarte seg som vitne om de undersøkelser som ble gjort av varene opp mot butikkens varelager:

«Ved hjelp av PLU-koder fra prislapp/tag for klær som var tatt i bruk, stylenummer hentet fra vaskeanvisning, konstaterte distriktssjefen at de beslaglagte varene korresponderte med svinn fra butikkens varelager. Distriktssjefen forklarte videre at butikken hadde økt svinn i månedene tiltalte fungerte som butikksjef, noe som også hadde ført til mistanke før forholdet ble avdekket.»

Butikktyveri og heleri

Opplistingen av heleri-delen strekker seg fra desember 2016 til 26. februar 2019 hvor hun «mottok og/ eller skaffet hun seg en rekke gjenstander til en samlet betydelig verdi, herunder diverse merkeklær, sportstøy, sko, undertøy, vesker, solbriller, lamper, lysestaker, skåler, vaser, figurer/skulpturer, porselen, klokker, mobiltelefoner, nettbrett, bærbare pc'er, innrammede bilder, kunst, smykker, bunadssølv, sykkeldeler mv., som var utbytte fra en eller flere straffbare handlinger».

Om det alvorligste heleri-punktet heter det i dommen: «Tiltalte har erkjent at hun stjal noen Oleanna-jakker før hun ble fengslet den 01.08.2016. Jakkene ble ikke beslaglagt av politiet under ransaking, og hun hadde derfor jakkene tilgjengelig da hun ble løslatt i 2017. Ingen av jakkene ble stjålet fra Oleanna-butikken i Stavanger. Etter løslatelsen ønsket tiltalte å kvitte seg med jakkene, og hun la dem derfor ut for salg på finn.no.»

Fengselsstraffen ble ansett som utholdt i sin helhet ved 58 dager i varetekt, samt inndragning av tyvegods og klær som stammer fra underslaget i butikken hvor hun hadde vært ansatt, samt erstatning for utbetalt forsikringsoppgjør, et krav som var akseptert av tiltalte.

Powered by Labrador CMS