Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sommerhandelen viktig for feriekommunene

Sommeren 2020 ble tidenes beste for store deler av norsk detaljhandel. Virke anslår at vi i juli og august i år vil handle for 108 milliarder kroner. Det er snaut 6 milliarder kroner lavere enn i 2020, men 6 milliarder over “normalåret” 2019.

Kaldt og vått vær vil være godt nytt for kjøpesentrene, mens sol og varme vil gi økt dagligvaresalg.

Aurland og Eidfjord på topp

Sommeromsetningen i butikkhandelen i Vestland økte med 9,2 prosent til 10,9 milliarder kroner i fjor, og utgjorde 18 prosent av årsomsetningen.

Klart størst betydning har sommerhandelen for butikkhandelen i Aurland og Eidfjord. De hadde en dobling av omsetningen i juli og august sammenliknet med snittomsetningen pr måned for resten av året. Sommerhandelen utgjorde 30,9 og 30,3 prosent av årsomsetningen

Møre og Romsdal

Møre og Romsdal har flere populære reisemål for turister på Norgesferie. En ny rapport utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Virke, viser at butikker, kiosker og bensinstasjoner i Møre og Romsdal økte omsetningen i juli og august i fjor med 11,4 prosent til 4,7 milliarder kroner.

Nordland

I 25 kommuner i Nordland sto sommerhandelen for over 20 prosent av årsomsetningen i fjor. I åtte av kommunene utgjorde sommerhandelen mer enn en fjerdedel av årsomsetningen. I Moskenes og Flakstad sto sommeromsetningen for 32,1 og 31,4 prosent.

Trøndelag

Butikkhandelen i Trøndelag omsatte i fjor sommer for 8,6 milliarder kroner, nesten 1,1 milliarder eller 14,3 prosent mer enn sommeren 2019. Omsetningen i juli og august utgjorde 18,5 prosent av årsomsetningen. Størst betydning hadde sommerhandelen i Namsskogan og Hitra der omsetningen i fjor sommer utgjorde 29 og 27 prosent av årsomsetningen.

Viken

Butikkene i Viken omsatte i juli og august i fjor for 20,9 milliarder kroner, 11,5 prosent mer enn i de samme månedene i 2019. Omsetningen i disse to sommermånedene utgjorde i fjor 17,2 prosent av butikkhandelens totale omsetning i Viken.

For Hvaler utgjorde sommerhandelen 28,9 prosent av årsomsetningen i 2020. I Aremark var omsetningen i de to sommermånedene 68,6 prosent høyere enn snittomsetningen i de fem øvrige terminene. I Hol og Gol utgjorde sommerhandelen 24,5 og 23,3 prosent av årsomsetningen i fjor, mens den i Flå, Rollag og Nesbyen utgjorde 22,9, 22,8 og 22,4 prosent av omsetningen. Også i Nore og Uvdal, Flesberg, Krødsherad, Hemsedal og Ål utgjorde sommerhandelen mer enn en femtedel av årsomsetningen i fjor.

- Hyttefolk og turister handler lokalt og bidrar til at mange kommuner får et skikkelig løft i handelen i juli og august. Dette er spesielt viktig for de minste og mest sårbare distriktsbutikkene der den gode omsetningen om sommeren som gjør det mulig å holde åpent hele året, sier Andersen.

Litt lavere sommerhandel i år

I fjor bidro Norgesferie og stengte grenser til betydelig omsetningsvekst i butikkomsetningen i hytteområdene i de to sommermånedene. Årets sommer preges av usikkerheten rundt smittesituasjonen og hvor det blir mulig år reise på ferie.

- Den sterke veksten i sommerhandelen i fjor gjør at det er vanskelig å se for seg at handelen i norske butikker skal få et ytterligere oppsving i år. Mest sannsynlig vil detaljhandelsomsetningen gå litt ned, men årets sommerhandel vil likevel ligge godt over nivået i 2019, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS