Adm. direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening
Adm. direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening

Endelig handel i Oslo igjen

I morgen, torsdag, kan handelen i Oslo igjen åpne dørene, en beskjed Oslo Handelsstands Forening har håpet og ventet på lenge.

Publisert

- Vi vil heller ha det strengt enn stengt og for all del unngå at vi er nødt til å stenge ned igjen. Nå må vi jobbe sammen med byrådet og andre aktører for å sakte, men sikkert få tilbake byliv, sier en lettet Bjørn Næss, adm.direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Det er utarbeidet en ny forskrift med strenge vilkår som trer i kraft i morgen, 6. mai. Denne setter klare krav til hvordan butikken kan drive forsvarlig med hensyn til smitteverntiltak, og antall kunder i butikker og kjøpesentre.

Må holde 2-metern

Det blir ikke tillatt med flere kunder i lokalet enn at hver kunde skal ha minst fire kvadratmeter gulvareal. Det må også informeres om hvor mange kunder som maksimalt er tillatt ved inngangspartiet. Butikker, kjøpesentre og andre utsalgssteder skal regelmessig kontrollere at kundene til enhver tid kan holde to meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer, med unntak for kortvarige passeringer. Kjøpesentre, butikker og utsalgssteder som tillater mer enn maksimalt 15 kunder i lokalet, skal dokumentere at slike kontroller gjennomføres. Dersom det viser seg vanskelig å holde tilstrekkelig avstand, skal maksimalt antall kunder reduseres slik at to meter avstand kan overholdes.

Strenge smitteverntiltak

Butikker, kjøpesentre og andre utsalgssteder skal sørge for å iverksette tiltak for å sikre at driften er smittevernfaglig forsvarlig. Dette innebærer blant annet å sikre at krav til avstand, maksimalt antall kunder, bruk av munnbind, god hygiene og godt renhold. Det skal om nødvendig benyttes vakthold for å sikre at kravene etterkommes. Kjøpesentre skal ha rutiner som sikrer smittevernreglene i forskriften blir overholdt. Senterets fellesarealer skal ikke benyttes som oppholdssted eller til å spise take-away. Sitteplasser skal kun være tilgjengelige for eldre og andre som har særlig behov for hvile.

Skuffet på vegne av serveringsnæringen

- Gleden over at handelen får åpne er stor, samtidig er vi skuffet over at serveringsbransjen fortsatt må holde stengt. Skjenking av alkohol i hovedstaden har vært stengt siden 10. november og det er nå på tide at de nå får åpne opp igjen. Bransjen er godt forberedt, og vi er trygge på at smittevernhensyn vil bli godt ivaretatt. Ikke minst – vi mener bransjen er vesentlig bedre rustet for å ivareta smittevern enn det som er situasjonen når folk samles i store og uoversiktlige grupper i parker og byrom, kommenterer Næss.

- Vi har rundt 12 000 bedrifter innen handel og servering i Osloregionen og 8000 av disse er butikker. Våre beregninger tilsier at rundt 90 000 mennesker er sysselsatt i disse bedriftene og at rundt 50.000 er permitterte. Vi er glade for at mange av disse nå kan komme tilbake i arbeid.

(Kilde: Oslo Handelsstands Forening)

Powered by Labrador CMS