bror-w.-stende

Bruker butikken som prøverom for e-handel

En fersk undersøkelse viser at 7 av 10 unge under 35 år går i en fysisk butikk for å ta på, se eller prøve produktet de allerede har bestemt seg for å handle på nett. Fenomenet, kalt showrooming, vil øke kraftig i tiden fremover, mener bransjedirektør for mote og fritid Bror Stende i Hovedorganisasjonen Virke.

Publisert

- Showrooming er et økende fenomen, spesielt blant de yngste kundene, sier Stende.

I alderen mellom 35-49 år showroomer litt i overkant av 50 prosent, mens i alderen over 50 år er det 25 prosent som ser på/tar på eller prøver produktet i butikk før de går til nettet og handler.

- Økende antall nettbutikker, kombinert med en forretningsstruktur som gjør at de kan levere raskt og kostnadseffektivt, gir netthandel en stor konkurransefordel som går på bekostning av fysiske butikker, sier Stende, og poengterer at man allerede har sett gode eksempler på butikker som tar den nye konkurransesituasjonen innover seg og har gjort om på måten de driver butikk på.

Mobilen som shoppehjelp

32 prosent av de spurte oppgir at det hender at de bruker mobiltelefonen til å sjekke pris på et produkt i andre kjeder/butikker mens de står i en butikk. Blant de under 35 år er dette tallet hele 66 prosent. Også annen informasjon ved produktet, som kvalitet, forbrukertester, varianter eller lignende, blir innhentet. 73 prosent av de under 35 år, og totalt 38 prosent oppgir at de innhenter dette.

- Tilgangen til internett på mobile enheter gjør skillelinjene mellom nett og fysiske butikker uklar. Dette setter nye krav til butikkdrift. Man må klare å forene det beste fra begge verdener og sørge for en god kundeopplevelse fra begynnelse til slutt, sier Stende.

Totalt netthandlet vi for 19,2 milliarder i første kvartal 2014.

Tallene er hentet fra i Virkes eHandelsbarometer 1. kvartal 2014. eHandelsbarometeret følger netthandelen til 1 000 personer som hver 14. dag rapporterer inn hva de har handlet på nett av varer og en rekke tjenester (som fritidsreiser, opplevelser, konserter m.m.). Data er levert av TNS Gallup.

"
Powered by Labrador CMS