illustrasjon-korrigeringste

Led blikket mot flatterende områder

Korrigeringsteknikk handler om å trekke oppmerksomheten bort fra selve problemområdet ved å dirigere blikket mot kroppens mer flatterende områder. Les mer her om hvordan du veileder kundene i siste del av artikkelserien til Vibeke Johnsen i VJ Concept.

Publisert

Illfoto: Colurbox.com

Dette gjelder uansett om skjørtelinjen ender i en jakke, frakk eller drakt. Når du skaper en lang vertikal linje, vil øyet følge denne linjen oppover og nedover, uten å legge merke til hvor bred kroppen er. Jo raskere øyet finner denne linjen, jo lengre og smalere vil området virke. På den andre siden: jo oftere øyet stanser, jo bredere vil også kroppen virke. Du kan skape lange vertikale linjer gjennom monokromatisk bekledning: matchende overdel til skjørt og bukser, strømper og sko, i en lang linje av farger. En annen metode du kan benytte for å oppnå samme virkningen, er å anbefale rette folder i bukser eller overdeler med lange ermer.

La øyet følge linjer

Et stort synsfelt hvor øyet ikke finner en linje å følge, får blikket til å flakke rundt over hele området. Straks øyet finner denne linjen, deles området i to og fremstår som lengre og smalere. Grunnen til dette er at blikket kun kan konsentrere seg om ett område av gangen.

Ved bevisst bruk av linjer kan vi skape illusjonen av bredde. Her låser vi blikket til et bestemt synsfelt, hvor de mindre synsfeltene viskes ut. Ved å flytte linjene nærmere hverandre oppleves området som smalere, hvor blikket fortsatt er låst til det bestemte synsfeltet.

Ved å benytte farger i tillegg til linjer forsterkes inntrykket. Vær imidlertid oppmerksom på at mørke fargenyanser tenderer til å trekke sammen og at lyse utvider. Som igjen handler om fargenes evne til å reflektere lys.

Led øyet

Øyet kan lures og dirigeres mot kroppens mer flatterende områder. Som et eksempel kan vi benytte lysere fargenyanser for å trekke oppmerksomheten bort fra tyngre områder. Et annet råd er smykker og skjerf hvor oppmerksomheten trekkes opp til ansiktet. Iøynefallende mønstre på plagg er også svært effektivt. Trekker du blikket oppover med bruk av mørkere farger nederst i antrekket og kombinerer med lysere eller sterke farger over hofter og midje, skapes et høyere og slankere inntrykk av silhuetten. Samtidig fremheves ansiktet.

Det lille ekstra

Tilbehøret er en meget viktig del av en hvilken som helst type garderobe, men også en morsom måte for kundene å skape noe mer spennende. Tar du hensyn til kundens individuelle farger, kroppens linjer og størrelse, samt personligheten, faller tilbehøret også naturlig inn. Varepresentasjoner av basisantrekk i butikken kan eksponeres på uendelig mange måter. Kun ved å variere med forskjellige typer tilbehør utløses en naturlig mersalgseffekt som hurtig omsettes i kroner.

Smykker

Valg av smykker gjenspeiler personlighet, så her har kunden sjansen til å vise individualitet. Smykkene bør passe kundens fargegruppe, personlighet og proporsjoner. Har hun en silhuett med lite kurver i tillegg til høyde, anbefaler du store smykker med rette linjer. Er hun derimot en lav kvinne med kurvede kroppslinjer, finner du frem små smykker med myke linjer. Ved valg av kjeder gjelder de samme prinsippene. En stor kvinne med et kort, tynt kjede, harmonerer ikke. Kjeder med 40 cm. lengde, er pent inni en åpen jakke eller bluse. Er kunden ute etter en slankende effekt, kan du anbefale kjeder på 60 cm. Uansett stilretning kan smykker friske opp eller dempe et hvilket som helst antrekk.

Vesken

Vesken er kvinnens viktigste tilbehør. Den forteller hvem hun er, og hva hun ønsker å utstråle. Både størrelse og type bør stå i forhold til kunden. Tenk deg en stor kvinne med rette kroppslinjer, som bærer på en liten, rund og nett veske - dette gir inntrykk av disharmoni. Se så for deg en liten, spedlemmet kvinne, som bærer rundt på en stor veske. Vesken dominerer bildet totalt. Vær deg bevisst kundens proporsjoner når du anbefaler en veskemodell. Mindre typer til små kvinner, og større typer til store kvinner. Er kunden en liten kvinne, men har behov for en stor veskemodell, bør du anbefale en som blander seg med fargene på klærne. Dette rådet gjør vesken mindre iøynefallende. Anbefal linjer som harmonerer med kundens egne kroppslinjer. Vesken må slett ikke være i samme farger som skoene, men bør gå sammen med dem. Om du anbefaler en veske som tar opp fargen på skoene, gir det et elegant inntrykk.

Beltet

Bruk av belte er en god metode til å gjøre antrekket mer spennende. Er kunden smal i midjen kan du godt anbefale brede belter, og belter som gjør mer av seg. Har kunden en bred midje derimot, anbefaler du smale belter i nøytrale farger. Denne kunden kan godt ha en beltespenne som stikker frem under jakken. Anbefal belter som gir rette linjevirkninger om kroppsfasongen ikke er utpreget kurvet – og omvendt. Ved å bruke samme farge på belte som på skoene skapes balanse, og oppmerksomheten dras opp til midjen.

Skoene

Skoene er viktig for helhetsinntrykket. Ta hensyn til linjer, materiale og farger. Også når det gjelder valg av sko, bør du ta hensyn til kroppens linjer og proporsjoner. Tenk etter hva som kler kunden best av runde eller kantede former. Til en liten kvinner anbefaler du lite eller ingen detaljer på skoene og nette hæler. Til større kvinner går du for detaljer som gjør mer ut av seg og kraftige hæler. Nøytrale farger som står til kundens antrekk og garderobe er beste valg som basis. Skoene bør ha samme farge som bukse- eller skjørtelinjen, eller mørkere. Anbefaler du en sterkt farget sko til et antrekk, så gjenta fargen et eller annet sted – helst nær ansiktet.

Powered by Labrador CMS