netthandel.jpg

Netthandel for 69 milliarder

Nordmenn handlet varer og tjenester på nett for 69 milliarder kroner i 2014. I år forventes det en vekst på 15 prosent. Fortsatt er det de rene nettbutikkene som er størst.

Publisert

– Nordmenn har blitt tryggere netthandlere, og veksten fortsetter. Netthandel er ikke lenger bare for de yngste forbrukerne. Alle aldersgrupper handler nå på nett, men det er relativt store forskjeller på hva de handler. Mens de yngre handler mer varer, handler de over 60 år mest reiser og tjenester.

Menn mellom 30-39 år handler mest på nett målt i kroner, med et snitt på 16 800 kroner, mens kvinner over 60 år handlet minst på nett, med et snitt på 4 200 kroner. I gjennomsnitt handlet hver nordmann på nett 16 ganger i 2014, der 10 av kjøpene var varekjøp.

30 prosent av det vi nordmenn handler på nett, kjøpes i utenlandske nettbutikker. Annethvert kjøp i disse butikkene hadde en verdi på under 200 kroner, som var grensen for momsfri handel i fjor.

– Netthandelen er fortsatt i vekst, og har de senere årene hatt en veksttakt som er fire til fem ganger så høy som i den fysiske detaljhandelen. Veksttakten i år er ventet å bli om lag 15 prosent, heter det i en pressemelding fra Virke.

Flest rene netthandlere

Netthandelsmarkedet har hittil vært dominert av rene netthandlere, som Komplett og Netthandelen. De har rendyrket konseptet og ikke minst logistikken inn mot netthandel. I Virkes eHandelsbarometer i oktober 2014 var det ingen store kjeder blant topp fem nettbutikker. Først på syvende plass kom Elkjøp og ellers var det bare H&M som var blant topp ti. Nå, et halvt år senere, har Elkjøp beveget seg oppover på lista, og fått selskap av Lefdal. Ikea er også inne blant topp ti. Ellers er det fortsatt de rene nettbutikkene som gjelder.

Basert på Virkes undersøkelse er dette de ti største 10 nettbutikkene i Norge målt i omsetning (kun varekjøp):

1. Komplett (Norge)

2. Zalando (Tyskland)

3. Elkjøp (UK)

4. eBay (USA)

5. Ikea (Sverige)

6. NetOnNet (Sverige)

7. Netthandelen.no (Norge)

8. Lefdal (UK)

9. Ellos (Sverige)

10. CDON (Sverige)

(Kilder: Virke og Netthandelen.no)

Powered by Labrador CMS