Plastposeavgift kan virke mot sin hensikt

Budsjettforhandlings-lekkasjer tirsdag tyder på at Regjeringen åpner for plastposeavgift på 1 krone per pose. Hensikten er å redusere plastposesvinn. Virke Mote og Fritid frykter avgiften vil virke mot sin hensikt.

Publisert

Bror W. Stende

- Plastposeavgift er ingen miljøavgift. Snarere kan den true dagens gjenvinningssystem, sier Bror Stende, direktør for mote og fritid i Virke. Han påpeker at plastposeavgiften ikke kan sees på som en miljøsak, men mer for å få mer penger i budsjettkassen.

- I Norge er ikke plastposer et problem for miljøet. Posene går til gjenbruk og gjenvinning, sier Stende. – Norge er i verdenstoppen når det gjelder gjenvinning av emballasje, herunder plastposer. Likevel foreslås det en avgift, grønnmalt som miljøsak. Det blir feil, og det kan true det gode miljøarbeidet som næringslivet gjør på området, fortsetter han.

Dagens gjenvinningssystem med plastposer er etablert etter avtale mellom næringslivet og myndighetene, der næringslivet har tatt et utvidet produsentansvar. I dag betaler bæreposeprodusentene et vederlag til Grønt Punkt Norge. Dette går i sin helhet til å dekke gjenvinningskostnadene i Plastreturs returordning. Næringslivet betaler med andre ord kostnadene ved gjenvinning. Innføring av avgift på bæreposer kan true dette. Stende viser til at EU i disse dager utvikler nye regler for å sikre at land som har mye plastposesvinn iverksetter tiltak for å redusere dette svinnet. I Norge er plastposesvinnet lite. Stende mener likevel at Norge bør avvente EUs behandling av spørsmålet, før vi avgjør hva som er en hensiktsmessig løsning her i landet.

Powered by Labrador CMS