Svak vekst i varehandelen

Antall konkurser i varehandelen økte med nesten 30 prosent i 2013, og Hovedorganisasjonen Virkes prognoser for 2014 viser at flere bransjer vil få det tøft. Hovedorganisasjonen Virke regner med svak vekst i 2014.

Publisert

Vibeke Hammer Madsen

Brødtekst

– Vi forventer svak vekst på bare 2,5 prosent i handelen i år. Mange butikker ser seg nødt til å effektivisere for å sikre bunnlinja, og derfor ser vi også at sysselsettingen i varehandelen går noe ned, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke til Virke.no.

I følge SSB var det i 4. kvartal i fjor 367 000 som jobbet i varehandelen. Det var 2000 færre enn i 4. kvartal 2012. Tall fra Virkes medlemsundersøkelse gir heller ingen grunn til optimisme. Sammenlignet med september 2013 er det nå er noen flere enn tidligere som rapporterer om svakere markedsutvikling og nedbemanning.

– Det er langt fra helsvart i varehandelen, men ser vi på andelen av virksomheter som forventer nedgang eller omsetning på samme nivå som i fjor er det tydelig at Norge og norske forbrukere har bremsene på, sier Madsen.

Økt adgang til midlertidig ansettelser

I Virkes medlemsundersøkelse, hvor mer enn 1500 ledere fra norske virksomheter deltok, ble økt adgang til å ansette midlertidig sett på som det viktigste tiltaket for å skape flere jobber i Norge.

– Økt adgang til å ansette midlertidig vil gi vil redusere risikoen ved nysatsninger. Det vil skape flere nye prosjekter og flere nye jobber, sier Madsen.

I tillegg til økt adgang til midlertidig ansettelser ønsker Virke også at regjeringen iverksetter tiltak som kan få fart på økonomien. Blant de viktigste er økt satsning på samferdsel, mer forenkling, mer bruk av fleksible arbeidstidsordninger, skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg, at det blir enklere for virksomheter å skaffe finansering, samt økt satsing på næringsrettet forskning. (Kilde: Virke.no)

Powered by Labrador CMS