Bjørn Næss, adm. direktør i Oslo Handelsstands Forening

Bekymret for corona-konsekvenser i Oslo

Handel- og serveringsnæringen i Oslo er bekymret for hva en langvarig korona-krise kan føre til: Bortfall av arbeidsplasser, økt arbeidsledighet, svakere økonomi, endrede handlevaner og lavere omsetning for både handel og servering.

- Det er mange som er engstelige for hva fremtiden vil bringe, sier Bjørn Næss, adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening og viser til en nylig medlemsundersøkelse som foreningen gjennomførte i uke 14.

Spesialbutikkene kan forsvinne

Mange medlemmer frykter at en langvarig korona-krise vil føre til tap i omsetning, konkurser og arbeidsledighet og at folk generelt vil bruke mindre penger. Dette vil igjen gå hardt utover spesialbutikkene, som kan bli offer for at vi vil handle mindre og billigere.

- Det er nettopp spesialbutikkene som gjør sentrum til en spennende og interessant arena. Vi håper at flest mulig klarer seg gjennom denne tiden og minner om at dersom vi ønsker mangfold, må vi også bruke spesialforretningene, sier Næss og oppfordrer folk til å bruke noen ekstra kroner for å støtte opp under disse.

Svak krone

En svak kronekurs har lenge vært en stor utfordring for mange i faghandelen. I løpet av korona-krisen har vi også hatt en olje-krise som har ført til ytterligere svekkelse for den norske kronen. Det er kritisk for faghandelen som i stor grad baserer seg på import. Svak kronekurs betyr dyrere varer og dårligere bunnlinje.

Må raskt tilbake

- Når de strenge smitteverntiltakene oppheves, må vi få folk raskt tilbake, fastslår Næss og minner om tiltak som gratis parkering og kollektivtrafikk, som Oslo Handelsstands Forening har foreslått for byrådet.

- Dessuten nevner flere medlemmer at Oslo er en komplisert kommune å drive næring i. Vi ber kommunen om å merke seg dette. Blir det mange konkurser, kan det ta veldig langt tid før nye tør å etablere seg igjen, fortsetter han.

Netthandel – nye forretningsmodeller

Andre virkninger av krisen, er at folk vil fortsette å handle mer på nett. Det blir derfor viktig for butikkene og ha gode nettløsninger og bruke butikklokalene som «show-room», sier Næss som tror at mange butikker i fremtiden vil ha lagre utenfor bykjernen og sende varer til kunden direkte fra lager.

Utfordrende kostnader

Det er mange av medlemmene som er fornøyd med regjeringens kontantstøtte til faste utgifter. Likevel er det mange som har store økonomiske bekymringer. Å utsette innbetalinger av statlige og kommunale skatter og avgifter, og også måtte ta opp nye lån for å løse likviditetsutfordringer, kan bli veldig tøft når dette skal betales tilbake. Mange klarer kanskje å holde det flytende en stund, men å utsette denne type betalinger og få et langt etterslep av kostnader, vil treffe hardt for mange.

D

Powered by Labrador CMS