prosjekt-kongo
prosjekt-kongo

Fam Irvoll for Project Congo

Fam Irvoll går sammen med Kirkens Nødhjelp for å hjelpe kvinner i Kongo med sitt engasjement og sin visning under Oslo Trend.

Publisert

Project Congo er et veldedighetsprosjekt i samarbeid mellom Kirkens Nødhjelp, IEH (initiativ for etisk handel) Oslo Trend, Fam Irvoll og Dorcas Hus i Kongo til inntekt for kvinner som er blitt utsatt for vold.

Dorcas Hus

Dorcas Hus er et rehabiliteringssenter for kvinner og er drevet av Panzi Foundation. Sykehuset ble startet av Dr. Dennis Mukwege i 1996. Mukwege er utdannet spesialist innen gynekologi. Han har dedikert livet sitt til å kjempe kvinnenes kamp i Kongo. Mukwege har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, og som forkjemper for kvinners rettigheter i Kongo. Blant annet UN Human Right Prize 08, Olof Palme Prize 2009, African of the Year 2009, samt to nominasjoner til Nobels Fredspris, senest i 2013.

Kirkens Nødhjelp har gjennom mange år samarbeidet med Panzi og Dorcas. De har vært i Kongo siden 1996. Sykehuset er spesialisert for operasjoner av kvinner som har forløsningsskader eller vært utsatt for seksuelle overgrep. Panzi har operert over 13 000 kvinner siden 1998. Sykehuset er også kjent for sitt arbeid med å ta seg av overlevende av seksuell vold og har tatt imot nærmere 20 000 siden 2004.

Utsatt gruppe

Kvinner i Kongo er svært utsatt og seksuell vold er svært utbredt. Voldtekt er brukt som et våpen av bevæpnede grupper men øker også blant sivile. Men problemene for kvinnene stopper ikke her. De bærer på en skam og kanskje et barn i magen som resultat av overgrepet. Dette medfører at mange av kvinnene som er utsatt for overgrep blir utstøtt av familie og landsbyer. De står alene og uten en fremtid.

Fam Irvoll engasjerer seg for kvinner i Kongo.

Dorcas Hus er et sted hvor kvinnene får hjelp med å komme seg tilbake til hverdagen: de får behandling for sine traumer og tilbud om ulike kurs som kan hjelpe de i hjemmet, alt fra lese- og skriveopplæring og nutrisjonskunnskap til såpeproduksjon og kurs i søm. Dorcas hjelper også med familierådgivning om kvinnene vil vende hjem til familien.

Project Congo har som mål å kunne gi noen av disse kvinnene en lettere hverdag, og et yrke slik at de kan forsørge seg selv og være til en ressurs for lokalsamfunnet.

Vil hjelpe med produksjon

Fam Irvoll og Oslo Trend vil være ambassadører for kvinnene i Kongo. I samarbeid med Kirkens Nødhjelp og Dorcas Hus vil vi bidra med workshop og tilstedeværelse. Vi skal, sammen med Dorcas, utarbeide prosjektet og være med i planlegging og fremdriftsplan. Det vil bli satt opp systuer med nødvendig utstyr og materialer. Et av målene er også å få dette til å bli et bærekraftig prosjekt, slik at kvinnene får noe tilbake gjennom salg av produkter her i Norge. Fam Irvoll vil også gjøre et prosjekt i samarbeid med kvinnene, som vil resultere i en kolleksjon hun kan vise på noen av Europas Fashionweeks en gang i fremtiden.

Designeren og Kirkens Nødhjelp jobber nå med å få finansiert prosjektet og i den anledning vil bruke Oslo Trend til å belyse sin sak. Det vil være et fokus på Project Congo gjennom hele uken. Dette med SMS kampanje og belysning av saken på alle eventer.

Foredrag og event

Onsdag 5. februar vil det være fokus på Project Congo og etisk handel. Det blir foredrag og events knyttet til saken. Søsteren til Dr. Mukwege, Fiffi Ndirira Mukwege Namugunga, kommer, og vil snakke på vegne av han og hans arbeid.

På Ingensteds vil det være et event i regi av IEH. Her vil H&M holde foredrag om deres omveltning innen for etisk handel. Soul of Africa vil fortelle om sitt prosjekt i Sør-Afrika. Det blir underholdning bevertning og DJ.

Irvoll-show i Dansens Hus

Fam Irvoll skal ha moteshow på Dansens Hus. Dette starter med et pre-party på Galleri Vulkan for spesielt invitert. DJ Harmony drar i gang, og det vil være en fotoutstilling med tema Kongo. Utstillingen er et samarbeid mellom Interfoto og Kirkens Nødhjelp.

Moteshowet vil ta oss på en reise gjennom Fam Irvolls karriere og hennes verden. Modellene Fam bruker er oftest en blanding av modeller og venner. På catwalken har Fam brukt navn som Julia Lyon, Jenny Skavlan, Charlotte Thorstvedt, Tinashe Roll, Elisabeth Carew, Gitte Witt, Celina Ravn og Pia Tjelta.

Party og konsert

På Vulkan Arena blir det også party onsdag kveld. Der vil Fam vise sin nye kolleksjon før alle modellene skal over til Dansen Hus, som etterfølges av Dj´s og musikkinnslag. Olle Abstract, DJ Purple Live, Sex Judas (Tore Fra Ost & Kjexx), Datarock og Geir G-Ha.

I første etasje på Vulkan Arena blir det Rock lounge med DJ og Warp Raiders fra Halden. The Cheaters spiller på samme scene ut på natten.

Bar Bistro blir det Soul/funk og hip-hop.

Kirkens Nødhjelp, Fam Irvoll og Oslo Trend vil takke samtlige artister og modeller som stiller opp gratis, og gjør Project Congo mulig.

Powered by Labrador CMS