Gründerne sammen med kvinnene I 4Africa-huset
Gründerne sammen med kvinnene I 4Africa-huset

4Africa – hjelp til selvhjelp

4Africa driver hjelp til slevhjelp og presenterer unike, håndlagede produkter laget av HIV-smittede kvinner i Uganda, blant annet vesker designet av Nina Jarebrink. Under Moteuka i februar har de pop up showrom i Moteforum.

Publisert
Nina Jarebrink har designet vesker for 4Africa. (Foto: Mona Nordøy)
Nina Jarebrink har designet vesker for 4Africa. (Foto: Mona Nordøy)

4Africa ble etablert i 2011 av Mona Rege og Elin Zenker Aune. Gründerne ønsket ikke å drive et tradisjonelt bistandsprosjekt, men i stedet satse på hjelp til selvhjelp.

Slik beskriver de prosjektet:

- 4Africa arbeider for å forbedre hverdagen til fattige/hiv/Aids positive kvinner i Uganda. På vårt senter i Mutungo utenfor Kampala får kvinnegruppene opplæring i et håndverk som gir dem muligheten til å skape sitt eget levebrød. Vi gir opplæring innen hekling, søm og smykke/veskeproduksjon. Huset er samlingssted, produksjonslokale og kontor. De som er med i vårt prosjekt får næringsrik mat hver dag og kunnskap om hygiene og hverdagsutfordringer.

Vi bidrar til at over 50 kvinner har fast jobb hos oss. I tillegg får kvinnenes barn gratis barnehageplass/skole.

- Vi er opptatt av at dette skal være en fair business. Vårt mål er at 4Africa senteret i Uganda skal bli selvstendig og bærekraftig innen 2019. Vi mener at denne form for U-hjelp er den beste. Vi vil gi kvinnene våre respekt, støtte og kunnskap. Ærlig arbeid bør være en menneskerett. Det skal vi hjelpe til med – og det står vårt hjerte nær.

Gode hjelpere

- Vi nærmer oss målet om at damene i Uganda skal drive organisasjonen på egenhånd. Vi har hatt god hjelp av næringslivet på veien. Staur Holding har vært vår hovedsponsor i 5 år, og har gitt oss rom til å investere i markedsføring og drift. Mange kjente og ukjente mennesker på veien har tatt et tak for at vi skal nå våre mål. Sist, men ikke minst har designsamarbeidet med Nina Jarebrink vært spennende, og vi har store forventninger til salget av veskene hun har designet.

Fotograf Mona Nordøy er også en viktig bidragsyter som ble med til Uganda for å gi oss flotte og unike bilder for bruk i promotering fremover. Vi selger våre produkter til medium/high end kunder i Norge og til eksklusive butikker og lodger i Øst Afrika.

Powered by Labrador CMS