Direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende
Direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende

Desemberhandel for 58,5 milliarder

Virke anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11.040 kroner i desember i år, totalt 58,5 milliarder.

Publisert

Desember er fortsatt årets viktigste måned for handelsnæringen, men betydningen for desember avtar. Siden Black Friday for alvor skjøt fart i Norge i 2015, skyves stadig mer av julehandelen seg til siste uke av november.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre. Nordmenn la igjen i overkant 3,6 milliarder kroner i norske butikker (fysiske og netthandel) under Black Friday i 2017 – det er en økning på 16 prosent sammenlignet med året før, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. Han forventer en omsetning på nærmere 3,9 milliarder kroner på Black Friday 23. november.

– Økningen i novemberhandelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, slår Stende fast.

Årets viktigste handlemåned

Tallene fra 2017 viser at omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. For bransjer som leketøysbutikker, ur- og gullsmedbutikker og bokhandlere er omsetningen to til tre ganger så høy i desember som en gjennomsnittsmåned resten av året.

– Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsett for 33,5 milliarder kroner i desember, sier Stende og legger til at dagligvarebutikkene vil omsette for 25 milliarder kroner.

I gjennomsnitt handler hver av oss for 11 040 kroner i desember. Av dette er 4 700 kroner dagligvarer og 6 340 kroner fra øvrige butikker. For faghandelen er dette 37 prosent over snitthandelen per måned fra januar til november.

Powered by Labrador CMS