Damene hos Ludv. Håkonsen er storfornøyd med Front Systems kassesystem. Fra venstre: Sølvi Arntzen, Birgit Skår og Harrieth Håkonsen

Ny datakasse på et blunk

Ludv. Håkonsen Dame i Leknes hoppet i det og bestemte seg for å bytte kassesystem for to uker siden. For seks dager siden startet de opp med Front Systems, og de ser seg ikke tilbake.

Publisert

- Da Sølvi fortalte at vi skulle bytte kassesystem sa jeg «du er vel helt gal, gjør du dette her fjorten dager før jul»? Men Sølvi sa: «vi hopper i det». Harrieth Håkonsen (69) var himmelfallen da datteren Sølvi fortalte at hun hadde bestemt seg for å bytte kassasystem, to uker før jul.

Butikken ligger sentyralt i Leknes

- Jeg tenkte bare: "Oi, er du helt rusk", sier Harrieth mens hun ler. Men overgangen til det nye kassasystemet har gått over all forventning, og Harrieth er imponert.

Enkel og logisk

- Jeg trodde den gamle kassen var enkel, men den er jo mye mer tungvinn enn kassen fra Front Systems. Knappene på den nye kassen er jo annerledes enn den gamle, men det har gått veldig bra å venne seg til det, sier Harrieth. Hun fortsetter: - Kassen er så logisk, med bilder og ikoner, og man skjønner selv hva man skal trykke på. Og trykker jeg på noe feil så avbryter jeg bare, og prøver på nytt. Men jeg får det stort sett til, sier Harrieth.

For å øve litt ekstra har barnebarnet til Harrieth stilt opp som kunde, og sammen har de øvd på blant annet kjøp og retur med kort og kontant.
- Og jeg sjekker salgsstatistikken på kassen med én gang jeg kommer på jobb, og jeg er stadig innom for å se hva vi har solgt for gjennom dagen. Det er så gøy å følge med på salget, det er virkelig en gulrot, avslutter hun.

Gjennom generasjoner

Ludv. Håkonsen Dame har solgt dameklær i Leknes i 65 år. Daglig leder Sølvi Arntzen tok over driften for fem år siden, og det var bestefaren hennes som startet butikken i sin tid. Da Sølvi tok over ble butikken modernisert, men de holder fremdeles på sitt brede utvalg dameklær, egen kjoleavdeling og fokus på både unge og voksne damer. Den 350 kvadratmeter store butikken ligger sentralt til i hjertet av Leknes, med store utstillingsvinduer og bred kundekrets: hit kommer kunder fra Narvik, Harstad og Svolvær, og om sommeren er butikken også et yndet mål for turister.

Over all forventning

- Jeg bestemte meg for å bytte kassesystem for to uker siden, og for seks dager siden tok vi kassen i bruk. Vi har ikke hatt tid til å teste alle funksjonene enda, men i går ble jeg inspirert til å legge inn de varene vi selger mye av, og det gikk veldig bra. Vi føler oss så flinke, sier Sølvi.
Hun fortsetter: - Jeg ville helst vente med å introdusere kassen til over jul, men salgskonsulenten hos Front Systems utfordret meg litt. "Det er litt som å dra av et plaster" sa han, og da bestemte jeg meg. Plasteret måtte av.

- Selv om det er travelt hos oss nå så er det bare bra, for det betyr at vi får øvet oss ekstra mye på den nye kassen. Det er mer intensivt enn om vi hadde ventet til en roligere periode, men det gjør at vi lærer mer. Vi har klart utrolig mye selv, og vi har kun ringt Front Systems når vi skal ta oppgjøret for å få hjelp nå i starten. Det gir oss trygghet, og snart er vi klare for å gjøre også den jobben selv. Vi har lært oss å lage gavekort og vi legger inn rabatter, og det er utrolig hvor lett det er å gjøre disse tingene på egen hånd, sier Sølvi.

Bratt læringskurve

Å bytte kassesystem kan virke skremmende for mange, og Sølvi hadde sommerfugler i magen da avgjørelsen om å bytte system var tatt.
- Min største frykt var om vi klarte å lære oss det nye systemet raskt nok, og spesielt siden vi valgte å bytte nå rett før jul. Men systemet er så enkelt og logisk bygget opp at det nesten har gått av seg selv. Vi har fått veldig god opplæring over telefon og PC, men den daglige bruken av kassesystemet gjør at vi også lærer mye på egen hånd, sier hun, og legger til: - Jeg vil si til alle som gruer seg til å bytte over til datakasse, at de ikke trenger å bekymre seg. Ikke vær redd, hopp i det!
Jeg hadde ventet meg at det var verre, mye verre! Men det gikk så lett som bare det, så det er bare å ta sats.

Kassaloven

Det var den nye kassaloven som trer i kraft 1. januar 2019 som fikk Sølvi til å ta beslutningen om å bytte kassesystem nå.
- Jeg har lenge tenkt å bytte system, men det har tatt litt tid. Den nye kassaloven gjorde at vi måtte ta beslutningen nå, og jeg er veldig glad for at valget falt på Front Systems.
- I tillegg til at det er enkelt er det utrolig tidsbesparende, og du får mye bedre oversikt over butikken din. Jeg gleder meg til å ta i bruk flere av funksjonene systemet byr på, ikke minst varetellings-appen FrontZapp. Vi har et bredt utvalg i butikken vår, og lagerstyring er jo selvfølgelig viktig for oss. Med FrontZapp kommer vi til å få bedre oversikt, og vi ser frem til å kunne gjøre varetelling på denne måten.

Gøy å scanne

Birgit Skår (71) jobber også hos Ludv. Håkonsen Dame.
- Jeg sitter og klistrer lapper på bukser nå, slik at vi kan scanne varene i kassen, sier hun. Denne metoden er mye enklere enn måten vi gjorde det på før.
Hun fortsetter: - Jeg holdt på å få hetta da Sølvi sa at vi skulle bytte kassesystem. Jeg har alltid sagt at den dagen vi bytter kasse så slutter jeg, for det gamle hodet mitt kommer ikke til å få med seg alt det nye. Men det var ikke noe problem, kassen er veldig enkel og den er morsom å bruke. Jeg føler ikke at jeg må spørre om mye, det går veldig fint, avslutter hun. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS