Gøril H. Florvaag

Utgått på dato

Boikott black Friday er utgått på dato. Det har også black Friday.

Publisert

Det nærmer seg den tiden på året igjen hvor stadig flere hint om black Friday dumper ned i innboksen til landets butikkdrivere, samt sentrums- og senterledere med påminnelser om å gjøre store forberedelser og innkjøp til black Friday.

Kronikk

Gøril H. Florvaag, Butikkutvikler.no.

Kronikken gir uttrykk for forfatterens meninger

I en tid med økte priser, hevede renter og skal vi si …en litt avventende forbruker, vil antageligvis noen butikker skilte med tidenes black Friday salg! Andre vil forsøke å gå sine «egne veier» ved å være «kjerringa mot strømmen» og boikotte black Friday.

Men dette er ikke en tekst for eller imot l black Friday eller de som velger å boikotte den. Dette er en vennlig påminnelse om at både black Friday og boikott black Friday har gått ut på dato.

Skriker ikke den prispressede forbruker etter lavere priser?

Tja. En god deal er aldri feil, men i 2023 er det på tide at butikkdriverne, landets sentrums- og senterledere tar innover seg at forbrukeren ikke bare har endret sine innkjøpvaner, men også sine grunner for å kjøpe.

Det globale markedsundersøkelsesbyrået Mintel utpekte allerede i januar 2021 Nisjebutikkens dag som en av de viktige trendene i Norge. Hvorfor vi kjøper har blitt viktigere enn noen gang.

Nisjebutikkenes dag har av mange blitt sett på som en motvekt til black Friday fordi dette er en dag som IKKKE har noe med tilbud å gjøre. Men nisjebutikkens dag er så mye mer enn det. Det er ingen sutrete handle lokalt-kampanje. Det er en bevisstgjøringskampanje laget for de selvstendige butikkene for å hjelpe de nå ut til sine kunder med et budskap som treffer noe i hjertet hos forbrukeren. Markeringen av denne dagen handler om valgfrihet, levende steder og unike handleopplevelser. Fokus er ikke på pris, men på alt det andre butikkene står for og byr på. Og står man side ved side får man synlighet og ikke minst fellesskap med butikkdrivere over hele landet.

Cialdinis fem prinsipper for påvirkning gjelder fremdeles, men vi har å gjøre med et komplekst vesen: dagens forbruker. Da må også alt som kommuniseres fra butikk spille på flere strenger enn bare pris.

Powered by Labrador CMS