0514-tekstilforum
0514-tekstilforum

Dansketida er over

Fra tekstilforum 5/2014: «Etter masse krangel og uklarhet mellom arrangørene i København sier nå Norsk Moteforum at MOTEUKA i Oslo går fra mandag 2. til søndag 9. februar, uansett hva danskene skulle finne på.»

Publisert

Du kan skrive inn kommentarer nederst

«Dansketida» - da Norge var i union med Danmark - er kjent for de fleste. I motebransjen har det også vært «dansketid». I mange år har den norske bransjen forholdt seg til Danmark. Det er nærmest opplest og vedtatt at MOTEUKA i Oslo skal komme uka etter messene i København. I august gjorde MOTEUKA et kunstgrep med «preweek» da Københavnmessene startet tidligere og ikke ble enige om felles messedatoer. Etter masse krangel og uklarhet mellom arrangørene i København sier nå Norsk Moteforum at MOTEUKA i Oslo går fra mandag 2. til søndag 9. februar, uansett hva danskene skulle finne på. Dermed er «dansketida» med å tilpasse seg det som skjer i København over.

Begrunnelsen fra Norsk Moteforum er at det er mest riktig å dyrke sitt eget produkt ut fra det som er mest hensiktsmessig og rasjonelt for innkjøperne. Med Texcon-messa på Gardermoen 31. januar og 1. februar er det logisk at MOTEUKA starter mandagen etter. Og de som ønsker å reise til København, har anledning til det, og siden gjøre avtaler i Oslo i slutten av uka. Dette vil føre til at noen agenter med danske merker vil føle at de kommer i en skvis og egentlig burde være på to steder samtidig. Men fordi det aller meste av den handelen som foregår under messene kommer fra forhåndsavtaler, og innkjøperne helst vil sette ordre i Oslo, kan det meste ordnes med god planlegging og forhåndsavtaler med kundene. Så beslutningen bør være til å leve med for de fleste, og trolig er dette en mulighet til å gjøre innkjøpene mer effektive og rimeligere for innkjøperne. Og det er det viktigste.

Etter vår mening er det en helt riktig beslutning av Norsk Moteforum. Selv om danskene har ambisjoner å være Nord-Europas viktigste messedestinasjon, er de i ferd med å ødelegge for seg selv med intern krangel og problemer med å bli enige om messedatoer. Noe som har ført til at færre nordmenn reiser til Danmark og heller søker etter nyheter og inspirasjon på andre messer. Her har Berlin blitt et stadig viktigere reisemål for nordmenn.

Når det er sagt: All ære til CIFF i Bella Center, som har gjort en meget god jobb med å modernisere, oppgradere og forbedre messeproduktet sitt de siste to årene. De har fortsatt høye ambisjoner ved å gi større plass til unge merker i Bella Center og samtidig ta i bruk Forum til yngre herremerker og livstilsmerker.

Men samarbeidsforholdene i København er som hentet ut fra en såpeopera. CIFF er i utakt med deler av bransjen og de andre messearrangørene når de bestemmer seg for å kjøre messen fra søndag til onsdag, og mange ble meget overrasket da de bestemte seg for å legge neste messe til 1. til 4. februar. Samtidig som de flytter barnemessen CIFF Kids ut av Bella Center og kjører den uken før, fra 25. til 27. januar.

Så kommer beskyldninger om økonomiske uregelmessigheter, erstatningskrav og øyeblikkelig oppsigelse av leiekontrakten til Gallery-messen i Forum fra Bella Center. Grunnleggeren av Gallery, Christian Gregersen, hevder på sin side at det er motparten som skylder ham penger og sier han kjører videre med messe i hotel D´Angleterre og gamle Børsen. Samtidig som hans tidligere partner Christer Majbom har hoppet over til konkurrenten Jan Busch Carlsen i Vision, som nå er avviklet, for å lage en ny messe; Revolver. Alle sier at de antagelig er nødt til å følge datoene til CIFF, men de vil egentlig ikke.

Som en anonym kilde sentralt plassert i den danske motebransjen sa det: Jeg vil heller jobbe i barnehage og passe 100 barn samtidig enn å holde styr på messearrangørene i København!

I månedsskiftet september/oktober var det fortsatt ingen som kunne si noe sikkert om hvilke messer som skulle arrangeres i København, og når de skulle være. Det er å skyte seg selv i foten. Danskene må takke seg selv om det blir færre norske innkjøpere på plass neste gang.

Ove Hansrudtekstilforum

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS