Roar Aarhaug stortrives på veien i Nord-Norge. Her ekspederer han Zico Leknes.

Kongen av nord

«Kongen av nord» blir han kalt av fleipete kolleger. Og Roar Aarhaug lever opp til navnet sitt. I løpet av snart 20 år som selger av Fransa i Nord-Norge har han kjørt utallige mil i kriker og kroker langs med fjorder og over fjell. Denne uka er han på plass på Minimessa i Tromsø.

Publisert

Fire ganger i året legger han ut på tur. To ganger «bare» til Tromsø, fordi han får muligheter til å ekspedere kundene videre nordover på Minimessa. To ganger, i januar og juni, blir det «full rute» i krik og krok helt opp til Kirkenes: Hele Helgelandskysten, Lofoten, opp til Andenes, Harstad og Narvik, indre Troms, Finnsnes, Tromsø, Storslett, Alta og videre til Hammerfest, Lakselv, Honningsvåg, Vadsø, Vardø og Kirkenes før han kjører «snarveien» gjennom Finland og Sverige hjem igjen. På siste tur bodde han i koffert i 17 dager og tripptelleren viste 550 mil da han endelig kunne parkere hjemme i Trondheim igjen. Når han i tillegg har hele Trøndelag som distrikt, med dagsturer opp mot 70 mil, blir det mange timer bak rattet og en kjørelengde på rundt 60.000 kilometer i året. – Jeg bruker opp bilene mine, sier han.

I 1994 begynte Roar å jobbe med kundeservice i Neste Stopp, som hadde agenturet for Fransa i Norge. Fem år senere startet han som selger for Fransa barn, før han overtok som selger for Fransa dame i 2003. De siste årene har han hatt både Fransa og Dranella.

Han er meget godt fornøyd med merket, og med de danske eierne: - Et meget seriøst og presist selskap. Alt går som det skal, og vi leverer når vi har sagt at vi skal levere. Noe som har gjort Fransa til et stabilt merke som kundene kan stole på, sier han.

Hvordan kan en mann holde ut med å kjøre Trøndelag på kryss og tvers og alle kriker og kroker av Nord-Norge i år etter år?

- Det er det mange andre som lurer på også, men jeg stortrives. Først og fremst fordi jeg møter så mange fantastiske mennesker. Den nordnorske gjestfriheten og måten jeg blir tatt i mot på er helt fantastisk. Det spiller ingen rolle når på døgnet jeg kommer – jeg har til og med ekspedert en kunde hjemme på terrassen hennes! Men samtidig er det rene ord for penga. Om du «driter deg ut» og ikke holder det du lover, så er det over og ut. Akkurat slik det skal være. Og jeg er flink til å «skru av bryteren og koble ut slik at jeg får hentet meg inn etter langturene. Men det er klart at man kan føle seg litt «venneløs» av og til når man er borte så lenge av gangen, og det er ikke enkelt å påta seg verv i lag og foreninger.

- Uhell og farlige situasjoner etter så mange timer på veien?

- Jeg har aldri hatt ulykker. Det har vært farlige situasjoner og nære på med dyr i veien, og en del litt skremmende kolonnekjøring, men heldigvis aldri noe alvorlig, bank i bordet!

- Jeg har inntrykk av at butikkdriverne setter mer og mer pris på at det kommer en selger innom desto lenger nord du kommer?

- Det er riktig. Folk setter pris på at jeg kommer, og vi blir godt kjent. Men det er ingen tvil om at jeg tilhører en utdøende rase. Det blir stadig færre som jobber slik jeg gjør, og ingen som orker å begynne. Og med den utviklingen vi har i bransjen i dag, vil nok denne formen for salg være borte i løpet av få år.

- Ball Group har slått an tonen og sagt at de skal kutte ut oppsøkende selgere?

- Jeg har registrert det, og det er jo en helt annen verden enn den jeg lever i akkurat nå. Men ting skjer så raskt i bransjen at det ikke er noen tvil om at mange andre vil følge etter i løpet av kort tid. Stadig mer vil skje på nett, både hos leverandørene og ute i butikk, og de som ikke henger med, er ille ute.

Powered by Labrador CMS