Han vil gi tekstilbransjen en grønn deal

- Vi kan ikke redde verden, men snakk med oss, så er jeg sikker på at vi kan gjøre tekstilbransjen litt grønnere og redusere kostnadene med returer!

Publisert
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen

Det sier Vegard Kristiansen, initiativtaker til «the Green Deal» - en ny retur- og distribusjonsordning for tekstilbransjen. – Med the Green Deal ønsker vi å ta hånd om returer og selge dem videre for å unngå ressurskrevende og miljøødeleggende transport, sortering, ompakking og ny transport, sier han.

Kristiansen har arbeidet med logistikk og transportløsninger hele livet og har sett hvordan problemene med returer i motebransjen har økt og påført miljø og natur stor skader.

- Med stadig mer fast fashion og netthandel har returproblemet fått enorme dimensjoner. Om en kunde har handlet tre t-skjorter på nett og returnerer to av dem, etter å ha åpnet emballasjen, blir disse sendt rundt i Europa, til Sverige, Tyskland eller Polen reemballering og pakking før de sendes tilbake til leverandører, som igjen sender dem ut i markedet. Ofte kan dette skje flere ganger med samme vare. Eller de blir stuet bort på et lager og senere kastet. Noe som er dyrt og svært miljøbelastende.

- Med the Green Deal» ønsker vi å ta hånd om returene og selge dem slik de er, til redusert pris, i stedet for å frakte dem fram og tilbake i Europa eller skrote dem. Vi ønsker på den måten å bli tekstilbransjens «panteautomat»: Vi tar mot returene slik de er, vurderer tilstanden og selger dem til redusert pris, i vår nettbutikk «thegreendeal.no» og deler inntektene med leverandøren etter avtale. En vinn- vinn-situasjon for alle parter, og for miljøet.

- Vi er i gang, har avtale med flere store aktører og er i dialog med flere andre. Og vi vil gjerne ha kontakt med flere, både samarbeidspartnere og strategiske investorer som kan bidra til å at vi kan vokse og komme videre, sier Kristiansen.

- Her er det snakk om at vi alle gjør vårt for å bidra til å forsterke en sirkulær økonomi og redusere råvarebruk, avfall, utslipp og energibruk. Vi vil oppmuntre til nye måter å tenke på når det gjelder forbruk, ressursbruk og miljø. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og vi prøver å gjøre det vi kan, avslutter han.

Powered by Labrador CMS