Flere butikker i Nord-Norge har deltatt på minimessa helt siden starten. Blant dem Hege Johnsen i Zero
Flere butikker i Nord-Norge har deltatt på minimessa helt siden starten. Blant dem Hege Johnsen i Zero

Minimessa fyller 30 år

I høst er det 30 år siden den første, spede begynnelsen til minimessa så dagens lys i Tromsø. Det skal markeres på messa som går i Clarion the Edge Hotel lørdag 15. og søndag 16. oktober.

Publisert

Det var tre agenter, Harald Dahlstrøm, Hanne Lyngstad og Otto Davidsen, som kom på ideen om å forsøke å samle innkjøperne på ett sted i stedet for å kjøre etter hverandre i hundrevis av mil.

Hanne Lyngstad
Hanne Lyngstad

Hanne Lyngstad forteller:

- Vi tre møttes i Tromsø og snakket om hvordan vi kunne gjøre salgsturene våre mer effektive. Etter hvert kom det flere til, og vi satte i gang for å få arrangert den første messa. Det ble svært godt mottatt, og etter hvert så vi at det krevde at noen måtte ta ansvar for arrangementet, at det ikke bare skulle være dugnad.

Fem byer på en uke

Harald Dahlstrøm
Harald Dahlstrøm

Snart kom det ønske om miniesse i Bodø, for Bodø-folk hadde liten lyst til å reise til Tromsø – de ville ha sin egen messe. Etter hvert vokste arrangementet videre: Først til Trondheim, deretter til Ålesund og så til Bergen. Det krevde mye logistikk for å få organisert transport av folk og kolleksjoner mellom de ulike stedene, og de var innom alle mulige varianter av ulike utfordringer: Avlyste flyavganger, storm, buss for fly og streiker, og de kom opp med mange kreative løsninger. Og alle kolleksjonsposene som skulle sjekkes inn på en gang satte grå hår på flyplasspersonalet. Blant annet fikk de flybussen til å kjøre helt ut til flyet og lempe inn all bagasjen direkte i bagasjerommet.

En gang klarte de å få arrangert messa til tross for hotellstreik i Bodø. Med utstillinger til Turisthytta på Rønvikfjellet, rett utenfor sentrum, og taxitransport til og fra. Hytta var ikke blitt brukt siden forrige julebord, så de måtte rydde vekk glass og tallerkener - men messe ble det!

En blemme på Kielferga

Etter noen år begynte interessen å for messa å dabbe litt av. Da lanserte et kreativt hode ideen om å flytte messa inn på Colour Fantasy, som nettopp var satt i drift. Innkjøperne skulle deles inn etter landsdel, og utstillerne skulle være med flere turer. Det ble slått stort på, blant annet med et dataprogram som gjorde at arrangørene booket alle avtaler for samtlige leverandører. Men de gikk på en blemme. Oppslutningen blant innkjøperne var så som så, og salget gikk dårlig. Men det ble en god fest som mange fortsatt snakker om, slår de tre initiativtakerne flirende fast.

Arnulf Sagplass og Otto Davidsen
Arnulf Sagplass og Otto Davidsen

Etter Colour Fantasy-eventyret lå minimessa brakk en kort periode inntil Otto Davidsen og Arnulf Sagplass tok tak og fikk den i gang igjen. Nå i Trondheim og Tromsø, og etter hvert i Bergen. I 2013 inngikk de samarbeid med Tekstilforum. De gjorde også et forsøk med å få med Ålesund igjen, men interessen var ikke god nok til at man kunne fortsette. Interessen for Bergen og Trondheim dalte også, fordi de aller fleste har disse byene på sin ordinære reiserute, og derfor har arrangørene nå konsentrert seg om Tromsø og Nord-Norge.

Enkelt og sosialt

Minimessas misjon og funksjon er å gjøre det enklere og rimeligere for både leverandører og innkjøpere. Her kan innkjøperne møte mange innkjøpere på samme sted når de skal kjøpe inn mellomkolleksjoner og varer med omgående levering. Og ikke minst, gjøre innkjøp i hyggelige omgivelse og treffe bransjekolleger. Arrangørene har lagt opp til mange forskjellige events i årenes løp: fellesmiddager på ulike plasser, motevisninger og ikke minst lutefiskaftener på høstmessene. Derfor knytter det seg utallige muntre og hyggelig minner og artige historier som stadig gjenfortelles i muntre lag.

Sprengte Bryggen

Messa ble i mange år holdt på hotellene With og Bryggen. Et høydepunkt var i 2014 da det meldte seg nærmere 60 utstillere, og hotell Bryggen (nå Aurora) ble fullstendig sprengt. Vertskapet gjorde en fantastisk innsats for å få plass til alle; ryddet bort senger og inventar i alle rom i andre etasje slik at de kunne brukes som showrom og utstillerplasser. Korridoren ble dekorert med plakater med «fashion street».

Motevisning i the Edge
Motevisning i the Edge

Minimessa var første gruppe som sjekket inn da Clarion hotel the Edge åpnet i 2015 og bidro til åpningsfesten med stort moteshow. Denne messa ble ganske dramatisk, ettersom det nye hotellet fikk en stor vannlekkasje første kvelden. Mange av deltakerne måtte bytte rom i løpet av natta, og noen ble evakuert til andre hoteller. Men Petter Stordalen & Co fikk opp stemningen igjen kvelden etter ved å invitere til «vannfest» som fylte hotellet til randen.

Etter noen sesonger på Clarion Hotel Aurora er messa nå tilbake på the Edge, lørdag 15. og søndag 16. oktober.

Powered by Labrador CMS