Netthandelen øker fortsatt

Netthandelen vokste med 14 prosent i 2016, til en omsetning på 36,5 milliarder kroner.

Publisert

Det viser tall fra Virkes eHandelsbarometer. Nordmenn handlet oftere på nett i 2016, men for noe lavere snittbeløp enn året før.

Mer julegaver på nett

I 2016 handlet vi en betydelig større andel av julegavekjøpene på nett. I desember ble det handlet varer på nett for 4,1 mrd. kroner. I tillegg kommer netthandelen av julegavevarer i forbindelse med Black Friday: 66 prosent av de som planla å handle på BlackFriday ønsket å handle julegaver på nett, ifølge Virkes eHandelsbarometer.

Mer Click & Collect

Click & Collect, at varene bestilles på nett og hentes i butikk benyttes mer enn tidligere.

Elektronikk, data, klær og sport

eHandelsbarometeret viser at gruppen fra 15 til 29 år, de såkalte Millennialsene, kjøpte totalt varer for 1,9 mrd. i fjerde kvartal, hvorav 30 prosent var innen kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk. Deretter sto klær og sport for henholdsvis 18 og 10 prosent av varekjøpene.

Denne gruppen handler også mest med mobilen - Nesten 4 av 10 varekjøp på nett ble gjort med mobil, mens det samme gjaldt kun 4 prosent av kjøpene til gruppen over 60.

I aldersgruppen 30-39 år er klær mest kjøpt, med 21 prosent av netthandelsomsetningen, totalt 1,5 mrd. i fjerde kvartal.

Aldersgruppen 40-59 år har høyest nettomsetning. De handlet varer for 2,5 mrd. i fjerde kvartal. Her er det kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk som utgjør største andelen av omsetningen med 24 prosent, mens klær og sport og fritid kommer på andre og tredje plass med omsetning på henholdsvis 15 og 13 prosent.

6 av 10 handler utenlands

6 av 10 nordmenn handler i utenlandske nettbutikker, viser en undersøkelse analysebyrået YouGoy har gjort for Netthandel.no.

Zalando og eBay er de to største utenlandske nettaktørene i det norske markedet. Det handles mest fra Sverige (24,5 prosent). Deretter kommer USA 13,1 prosent) og Tyskland (10,1 prosent), ifølge undersøkelsen.

(Kilder: Virke.no og Netthandel.no)

Powered by Labrador CMS