Oleana blant de beste i norsk design

Oleana er kåret til topp 30 av det beste innen norsk design gjennom tidene i prosjektet «Design i 100» gjennomført av A-magasinet og Doga.Prosjektet presentert og vinnerne kåret torsdag 2. mars.

Publisert

«Design i 100» hedrer norsk designhistorie og synliggjør verdier som design har skapt de siste 100 årene.

En jury har valgt 100 prosjekter fra hele bredden av designfaget som de mener er de beste fra de siste 100 årene. Juryen har også trukket frem 30 prosjekter som de mener bør være på topp, og samarbeidet mellom Oleana og Solveig Hisdal er et av disse.

Vinner av konkurransen ble Tripp Trapp-stilen, designet av Peter Opsvik. Nummer to ble båtbaugen X-bow fra Ulstein Verft, og ostehøvelen, designet av Thor Bjørklund i 1925, ble nummer tre

Juryen om Oleana

«Inspirert av norsk folkekunst og gamle håndverkstradisjoner, har Oleana og Solveig Hisdal samarbeidet om kleskolleksjoner i eksklusiv ull og silke med sterke farger og moderne design. Bedriften har hatt stor suksess, mottatt en rekke designpriser og nådd internasjonale markeder. I dag har Oleana 70 ansatte på fabrikken i Ytre Arna, forhandlere over hele verden og omsetter for rundt 60 millioner kroner i året.»

Glad og ydmyk

Gerda Sørhus Fuglerud i Oleana er svært glad for oppmerksomheten:

- Vi er veldig ydmyke og synes det er fantastisk at Oleana og Solveig Hisdal er kåret til topp 30 av all norsk design gjennom tidene. Tenk, vår lille tekstilfabrikk i Ytre Arna! Det er en ære å bli hedret på denne måten, og fantastisk at norsk design blir løftet opp i lyset. Oleanas suksess har vært takket være kvalitetsdesign. Og at vi i dag har stor suksess og eksporterer til hele verden er et bevis på at det er mulig å drive produksjon i Norge, sier hun.

Mange fra mote og tekstil

Blant de 100 beste var følgende merker og produkter fra tekstil- og motebransen valgt ut: Dovre helsetrøye (ukjent designer, 1930-tallet), Mariusgenseren (Unn Søiland, 1953), Sigrun Berg sjal (1954), Kelly Coaat regnjakke (Helly Hansen, 1956), Cherrox støvler (Otto Schneider/Sigrid Eckhoff, 1969/1987), Helly Hansen Navigare redningsvest (1968), Viking kadett gummistøvel (Industridesign, Otto Schneider 1976),Per Spook-genser (Per Spook, 1981), Rørospledd og ullpledd, 1990, Norrøna Lofoten, skijakke og -bukse, (Norrøna Design and Development Team, 2004), Swims kalosjer (Johan Ringdal og Stig Olav Skeie, 2006), Tom Wood ringer (Mona Jensen, 2013)

Powered by Labrador CMS