Vi ser lyst på 2013

Norske næringslivsledere ser få skyer på himmelen. I en undersøkelse der 921 medlemsvirksomheter i Virke har deltatt svarer mer enn halvparten at de forventer økt omsetning i 2013. 39 prosent venter ingen endring fra i år mens bare 9 prosent frykter nedgang.

Publisert

- I takt med at de økonomiske urolighetene i Europa og resten av verden ser ut til å roe seg ser også norske bedrifter mer positivt på fremtiden. Selv om vi i liten grad har merket krisen her hjemme har den påvirket handlingene våre, sier Vibeke Madsen, adm. direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Avhengig av arbeidsinnvandring

Det positive bildet gjenspeiler seg også i bedriftenes planer om bemanning. 9 av 10 ledere svarer at de vil ansette flere eller beholde antall ansatte på samme nivå som i dag. Bare 1 av 10 venter nedbemanning.

- Det er flere år siden vi har sett så gode tall i medlemsundersøkelsene våre. Med Norges svært lave arbeidsledighet vil vi være helt avhengig av arbeidsinnvandring for å sikre videre økonomisk vekst, sier Madsen

Veksten fortsetter i handelen

Detaljhandelen er den tidligste og viktigste indikatoren for utviklingen i norsk økonomi. At det stort sett går greit i Norge viser seg også i Virkes prognoser for handelen.

- Virke forventer en vekst i detaljhandelen på 5 prosent for 2013. Det er vekst på linje med det vi har sett så langt i år. Fortsatt holder forbrukeren litt igjen, så det er ikke snakk om noen kjøpefest, sier Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke.

Utvalgte nøkkeltall fra Hovedorganisasjonen Virkes prognoser (prosentvis endring fra året før):

Utvalgte nøkkeltall fra Hovedorganisasjonen Virkes prognoser (prosentvis endring fra året før)

Område

2011

Anslag 2012

Anslag 2012

Dagligvarer og kiosk3,555
Sport-1,434
Klær0,944
Sko1,944
Møbler/interiør4,856
Elektro/radio/TV-1,135
Byggevarer/jernvarer mv.4,678
Detaljhandel i alt2,955

Powered by Labrador CMS