Fra marint avfall til badeshorts

Dressmanns badeshorts og parkas er laget av resirkulerte fiskegarn og annet plastavfall fra deponier og hav.

Publisert

Plastforurensingen i havet er et enormt miljøproblem. Hvert år ender over 8 millioner tonn plast i havet. Avfall fra fiskeindustrien er en spesielt stor miljøtrussel. Tusener av sjødyr dør hvert år etter å ha satt seg fast i fiskegarn etterlatt i havet. De store mengdene marint avfall truer hele økosystemer.

Derfor har Dressmann inngått et samarbeid med aktører som bidrar til å rense verdens hav for avfall, og samtidig redusere presset på bruken av jordens ressurser.

Det norske selskapet, Nofir, jobber på fem kontinenter for å få mest mulig ut av fiskeutstyr som ikke lenger er i bruk, og som ellers ville endt opp som forsøpling i havene. Fiskenettleverandøren Egersund Net og sjømatselskapet Lerøy, er blant aktørne som leverer inn kassert fiskeutstyr til Nofir. Utstyret blir så renset og demontert, før det sendes til det italienske selskapet Aquafil for resirkulering.

Gjennom en innovativ resirkuleringsteknologi produserer Aquafil ECONYL®-garn, som har samme kvalitet og yteevne som tradisjonell, nyprodusert nylon. Med mulighet for å bli resirkulert i det uendelige, uten tap av egenskaper, blir ECONYL®-garnet brukt til ulike høykvalitetsprodukter innen tekstilbransjen.

Som en av flere aktører som har kastet seg på et «fra havet, til havet»-tankesett når det gjelder produksjon av badetøy, tilbys nå fire fargerike badeshorts av 100% lett og mykt ECONYL®-fiber. Parkasen, som kommer for salg i uke 31, har også andre resirkulerte komponenter, samt alternative nedbrytbare løsninger i stedet for metall på knapper og glidelåser.

̶ Jeg utfordret meg selv ved å finne så mange resirkulerte alternativer som mulig da jeg designet denne parkasen, forteller senior designer i Dressmann, Nina Roana Engebretsen.

̶ I tillegg har jeg lagt vekt på at den skal være en tidløs garderobefavoritt som vil vare i mange år. Det å implementere gjenbruksmetoder i produksjon av nye varer, er viktig for å etterlate et så lite miljøavtrykk som mulig. Dressmann ønsker at ECONYL®-produktene skal bidra til å øke bevisstheten rundt den sirkulære økonomimodellen, der avfall kan omgjøres til ressurs i en uendelig prosess.

Powered by Labrador CMS