Det som først og fremst slår deg på denne utstillingen, er de utsøkte detaljene og draperingene i disse couture og prêt-à-porter plaggene.

Knitwear - Chanel til Westwood

Det er ikke lang tid igjen at utstillingen Knitwear står på Hadeland Glassverk, men om du er det minste interessert i utsøkt strikkedesign - og noen minst like utsøkte heklede plagg - ta turen!

Publisert

Av Tone Skårdal Tobiasson

Selv rotet vi oss inn på utstillingen fordi vi skulle holde foredrag om hvordan norsk strikk har fått et så stort internasjonalt renommé, noe som utstillingen viser med en Jäger genser som helt klart har lånt norske mønstre fra 1930-tallet. Men det denne utstillingen viser er hva strikk kan være, på et couture-nivå – og selvsagt også som prêt-à-porter, og hjemmestrikket.

Historisk og utsøkt

Jäger-genseren med klare referanser til norsk strikk.

Her er det utsøkte eksempler fra Chanel, Westwood, Missoni, Fiorucci og andre som ekteparet Mark og Cleo Butterfield har samlet på, og som tidligere har vært vist på Fashion and Textile Museum i London, UK. At Hadeland Glassverk har fått denne utstillingen til Norge, er helt fantastisk, og det er synd at ikke flere har fått sett den.

Utstillingen er et historisk bilde fra 1920-tallet og fram til mer moderne tid, og viser dermed 100 år med strikkehistorie. Det som slår oss, er den finessen som ligger i plaggene – som er så annerledes fra de vi forbinder med «norsk strikk» - med en mye grovere, tykkere råvare og strikketradisjon med to- og tre-fargede mønstre.

Chanel – faktisk.

Tidskoloritt med mange temaer

Det som også er morsomt, er å se tidskoloritten – og hvordan det som er knyttet opp mot tidsepoker likevel er relevant i dag. Chanel og Vivienne Westwood har knekket en kode som handler om klær som vi lever veldig godt med. Strikking i sammenheng med klesproduksjon er en ny teknikk; og den har på mange måter revolusjonert klesbransjen – det viser denne utstillingen helt klart.

Her er det strikkede ullbadedrakter, Shetlandsstrikk, utsøkte selskapsplagg som med hell kunne prydet den røde løperen i dag, plastkjoler som muligens aldri burde brukes mer og passer best i en utstilling; og mye mer. Har du en designer i magen, eller er i tekstilbransjen, ta for all del turen og la deg inspirere. Utstillingens siste dag er 20. oktober. Løp og se.

Shetlands strikk – vester er noe som de er virkelig gode på.
Ullbadedrakter – ikke så håpløst som man måtte tro. Og muligens en idé når mikroplast er blitt et hett tema?
Det er ikke sikkert at vi kommer til å falle i staver over alt som er strikk, når råvaren er plast, gitt.
Powered by Labrador CMS