Vil stoppe bruk av sølv i klær

Bruk av små mengder sølv i klær hindrer bakterievekst og ubehagelig lukt. Nå går myndighetene ut og advarer mot tilsetning av sølv i tekstiler, ifølge nrk.no.

Publisert

Sportsklær, sokker, votter og mikrofiberkluter er blant de produktene som stadig oftere blir tilsatt små mengder sølv.

Og de er populære, fordi sølvet kan hindre bakterievekst og ubehagelig lukt etter bruk. Produktene blir gjerne markedsført med ord som antibakteriell og bakteriedrepende.

- Men i mange av produktene er dette helt unødvendig. Den utstrakte bruken av bakteriedrepende kjemikalier øker risikoen for at bakteriene blir motstandsdyktige mot midlene som bekjemper dem, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) tilNRK..

- Dette kan bli et problem i blant annet medisinsk behandling, sier hun.

Plaster og kjøleskap

Nå ber Klif om at norske butikker stanser alt salg av tekstiler med sølv.

I et brev til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) oppfordres HSH til å be medlemmene sine unngå å ta inn slike produkter.

Sølv brukes i en rekke medisinske industriprodukter, blant annet plaster og desinfeksjonsmidler. Og stadig oftere i klær, kjøleskap og ventilasjonssystemer.

Sølvet er giftig for livet i vann, og sølvavfallet ender til slutt opp i naturen der det kan forstyrre økosystemet.

«Sølv brukes i dag av helsevesenet ved behandling av skader og sykdommer; blant annet ved brannskader for å hindre infeksjoner. Det er svært viktig at stoffene kun brukes der de er høyst nødvendige – for å bevare de bakteriedrepende egenskapene», skriver Klif i bekymringsmeldingen til HSH.

Siden det ikke er noen akutt fare ved å bruke produktene, vil Klif ikke be om at de produktene som allerede finnes i butikkhyllene trekkes tilbake. Det er de langsiktige skadevirkningene som bekymrer.

- Dessuten oppfordrer vi den enkelte forbruker til ikke å kjøpe tekstiler som inneholder sølv. Du vasker jo sportstøyet uansett når du har svettet i dem. Bakteriedrepende kjemikalier er ikke noe man trenger i tillegg, sier Kjeldby til NRK.

Kan bli forbudt

Direktoratet varsler samtidig at bruken av sølv som bakteriedrepende stoff snart vil bli strengt regulert. Enden på visa kan bli et forbud mot å bruke sølv når det ikke er akseptabelt for helse og miljø.

Et eventuelt forbud blir en del av EUs regulering av kjemikalier, det såkalte biociddirektivet.

Powered by Labrador CMS