Sandbl+Ñsing.jpg

Farlig sandblåsing

En fersk undersøkelse viser at mange nordiske klesselskaper sandblåser klærne for å få dem til å se slitte ut. Men sandblåsing med kvartssand, utført manuelt, innebærer en stor risiko for at arbeiderne utvikler den uhelbredelige lungesykdommen silikose, forteller Framtiden i våre hender.

Publisert

Rundt 50 menensker i Tyrkia har dødd somfølge av sandblåsing av klær.

De viser til en kartlegging av 17 selskaper som Fair Trade Center i Sverige har gjennomført. I løpet av kartleggingsarbeidet og ferdigstillelsen av rapporten har seks selskaper besluttet å kutte ut sandblåsing i sin leverandørkjede.

Det gjelder H&M, Fabric Skandinavien, Gina Tricot, Inditex, Åhlens og Tiger of Sweden. Varner-gruppen har også gitt beskjed om at de vil forby sandblåsing i all egenproduksjon av klær.

Rundt 50 mennesker i Tyrkia har dødd som en direkte følge av å ha jobbet med sandblåsing av jeansstoff. Den tyrkiske organisasjonen Solidarity Committee of Sandblasting Laborers anslår at inntil 5 000 arbeidere i landets tekstilindustri er rammet av silikose.

I 2009 innførte Tyrkia et forbud mot bruk av kvarts i produksjonen av klær. Etter den tid har sandblåsingen blitt overført til andre land som Kina, India, Bangladesh og Pakistan. Frivillige organisasjoner og fagforeninger frykter at de helsemessige konsekvensene vil være de samme også i disse landene.

– Undersøkelsen viser at det er overraskende få kleskjeder som har kunnskap om risikoen knyttet til sandblåsing, særlig den som utføres manuelt. Bare et fåtall kjeder har jobbet forebyggende med utfordringen som sandblåsing representerer, skriver Framtiden i våre hender.

Powered by Labrador CMS