Mavi 13.jpg

Preppy, vintage og natur på Bread & Butter

Noen viktige stilstikkord for kolleksjonene som ble vist på Bread & Butter Berlin i juli er vintagelook, preppy, eklektisk og naturinspirert. Les mer om Bread & Butter og andre trendnyheter i Tekstilforums messeutgave som kommer neste uke.

Publisert

Ankellange chinos og bukseseler fra Mavi

På Bread & Butter Berlin kommer leverandører og innkjøpere som ligger helt i teten hva trender angår. Kolleksjonene som vises har stor bredde når det gjelder målgruppe, og de unge og mest trendbevisste er så definitivt blant de potensielle sluttbrukerne.

Derfor kan vi på Bread & Butter se hvilken retning motebildet beveger seg i. Noen utstillere leverer helt nye og spennende ting, mens andre har satset på å rendyrke og videreutvikle det som har slått an vår og sommer 2011. B&B har også plass til merker med personlighet og designere som ikke er opptatt av å følge eller skape trender.

Samlet gir dette en stor diversitet, men mange av merkene beveger seg i samme takt og er influert av den samme tidsånden. Her oppsummerer vi de viktigste trendene i kolleksjonene som ble vist.

Til ankelen

Den viktigste passformen for bukser og jeans er den rette som går til ankelen. Ankellange chinos med legg i livet, løstsittende jeans med rette bein og trange jeans er blant de mulige variantene av denne trenden. De ankellange buksene er viktige både i herre- og damekolleksjonene.

Slengbuksene er tilbake for alvor (Mavi)

Med sleng

Bukser med sleng har vært innom i motebildet flere ganger i løpet av de siste sesongene. Flere av de store jeansleverandørene spår at vår og sommer 2012 blir den sesongen slengbuksene kommer tilbake i motebildet for alvor. Vi ser tre varianter: den som er vid helt fra låret, den som skråner ut like over kneet og den som skråner ut enda litt lenger ned. Foreløpig er det bare i damekolleksjonene vi finner denne passformen.

Kort og kantete

En trendig passform på topper er den løstsittende, korte toppen. Slike korte topper er en naturlig følge av at bukselivet nå skal være høyt. Ofte er disse toppene helt enkle. De er gjerne ensfargede og uten dekor, eventuelt bare med helt enkle påsydde lommer.

Drapert og bølgende

Generelt ser vi at løse og ledige passformer er viktige, både på topper, kjoler og bukser. Løstsittende plagg kan gjerne ha snøring, legg eller folder for å gi fasong. Dette gir liv til plaggene i form av draperier som gir spennende skygger og konturer. Også krager og utringninger er gjerne utformet slik at måten stoffet faller på blir et dekorelement i seg selv.

Masse farger, fra de duse og utvaskede til de sterke (Pepe Jeans)

Rødt og grønt

Vi finner utallige nyanser av rødt i kolleksjonene for neste vår og sommer. Fra de duse, utvaskede variantene, til de klare og sterke. Også farger som som korall, fersken og blekrosa er viktige. Som kontrast mot de varme røde nyansene brukes ofte kjølige toner som grønn og turkis. Grønn er komplementærfargen til rød, og når disse fargene brukes sammen får man en effektfull, men harmonisk, kontrast.

Indigo og tobakk

Dette er en annen effektfull kombinasjon av farger og denne ser vi mye av i vår- og sommerkolleksjonene. Indigo og tobakk er også trendfarger hver for seg. Begge fargene var viktige på 70-tallet og dette er enda et eksempel på 70-tallets påvirkning av neste års sommermote. 70-tallsplaggene skal denne gangen helst se ut som om de er vintageplagg fra 70-tallet, ikke bare som om de er inspirert av stilen.

Nabofarger

Vi ser at farger som ligger nær hverandre på fargeskalaen kombineres med hverandre. Grønn kombineres med gul og med andre nyanser av grønn. Tobakksbrun kombineres med oransje eller en varm rødfarge. Slike fargekombinasjoner er også typiske for 70-tallet.

Rødt, hvitt og blått

Flere av kolleksjonene hadde satset på en preppy, maritim eller collegeinspirert look. Felles for disse er at rødt, hvitt, blått og beige er viktige farger. Viktige plagg i disse stilene er stripete skjorter, pikètrøyer, jakker, chinos, slips, skjerf og vester.

Duse naturnyanser

Beige, militærgrønn, brun, korngul, offwhite og granitt er viktige farger i mange kolleksjoner. Ofte brukes flere naturtoner sammen i et antrekk, og dette understreker referansen til naturen og dens harmoniske fargeskala.

Colour blocking

Store, ensfargede flater i ulike nyanser settes opp mot hverandre. Ofte kombineres farger på en utradisjonell måte for å få maksimal effekt. Vi ser særlig at colour blocking brukes i antrekk og plagg som ellers er svært enkle, både med hensyn till snitt og materialer. Denne trenden har allerede vært sterk blant de mest motebevisste, men den lever videre også neste vår og sommer.

Striper

Mens rutene først og fremst kommer på skjorter og i detaljer, ser vi striper over alt neste vår og sommer. Vi finner både klassiske stripemønstre i to farger og mer lekne, utradisjonelle varianter. De klassiske kommer gjerne i farger som hvitt, rødt og blått,, og vi finner spesielt mye av dem i den litt preppy looken. Mindre tradisjonelle varianter dukker opp over alt og er spesielt populære på enkle topper og strikkeplagg.

Blomster og dyr

Som en motsetning til de geometriske stripene og rutene finner vi organiske dyre- og blomstermønstre. Vi finner dem i alle mulige farger, og utformingen kan være stilisert eller mer naturalistisk.

Eklektisk miks

Mønstre med svært ulike uttrykk kombineres. Vi ser at rutete og stripete skjorter får detaljer i blomstrete stoffer. Klassiske jakker med krittstriper kan ha satengfôr med dyremønster. På denne måten fornyes de klassiske plaggene, og dette er noe av det som gir en del av disse plaggene enda en sesong i motebildet.

Spraglete, spettete og melert

Spettete og melerte stoffer brukes til å skape spenning i ellers enkle plagg. Plaggene er ofte i naturfarger som brun, grønn, beige, korall. Vi ser også at strikkeplaggene har gått fra ensfarget til mønstret til spraglete i løpet av de siste sesongene.

Glatte, enkle

Vi ser mye av de helt enkle stoffene med glatt overfate. Dette gjør det mulig å spille på draperieffekter i plagget, og det framhever colour blocking, som er en viktig trend.

Transparente stoffer

Bluser, topper, kjoler og jakker kan gjerne komme i transparente, lette stoffer. De står som en skimrende kontrast til tette, opake og matte stoffer. De transparente stoffene kan være i lyse, duse nyanser som understreker det transparente og lette, men de kan like gjerne være i knallfarger som rød og blå.

Double denim/allover denim

Viktige denimkvaliteter er rådenim og chambray, og trenden tilsier at man skal sette sammen hele antrekk i denim i ulike farger og kvaliteter. Skjorte i chambray og bukse i rådenim er et klassisk eksempel på en double denim-look. Vi ser også at looken tas et steg videre med vester, selebukser, jakker, workwear-insiprerte overaller og shortser. At kan kombineres, og ofte brukes denim i ulike kvaliteter og farger.

Urfolk

Særlig indianernes tradisjonelle estetikk har inspirert dekorelementer som trykk, border og broderier i flere av kolleksjonene. Vi ser det også brukt som effektfulle elementer i styling og tilbehør. Turkise stener, fargerike småperler, geometriske broderier, flettet skinn, frynser i skinn, fjær og bein er eksempler på denne trenden.

Skinndetaljer

Skinn er et viktig materiale i kolleksjonene, særlig gyllenbrunt skinn som ser naturlig eldet ut. Vi ser det i detaljer som albuelapper, krager, knappestolper og hele paneler på plagg. Man får en fin materialkontrast mellom stoff og skinn, og skinnet er med på å understreke det autentiske ved looken. Også jakker, sko og tilbehør i brunt skinn helt riktig.

Bukseseler

Bukseselene er en viktig detalj som kan være med på å løfte og definere et antrekk. Vi ser varianter som er inspirert av workwear og mer pyntede varianter for gentlemen. Forseggjorte bukseseler med detajer i brunt skinn er typisk for vår og sommer 2012.

Skjerf

Ensfarget, stripete eller med blomstermønster. Skjerfet er med på å underbygge et eklektisk uttrykk ved at det kan bidra med enda en kontrast i materiale eller mønster.

Selvedge

Dette er et velkjent begrep for dem som driver seriøst med jeans. For resten av oss er det nok fortsatt et litt vagt begrep. Selvedge er den kanten man får på denimstoffet når det veves på tradisjonelt vis og som synes langs sømmen på buksebeinet. Denne detaljen har vært forbeholdt jeans i de svært høye prisklassene, men Wrangler lanserer en variant som skal være tilgjengelig for folk flest. En slik referanse til enautentisk metode er i tråd med tidsånden.

Nøkkelplaggene

Ankellange chinos

Vi finner dem i alle mulige farger, men de viktigste er grå, brun, dus grønn, beige, korall og ulike nyanser av rød. Passformen er gjerne litt løs og ledig med legg i linningen.

Jeans med sleng

Fargen er gjerne mellomblå eller indigo

Shorts

Skal gjerne ha høyt liv og rekke til midt på året hos jentene, noe lenger hos guttene. Ser også en utskrådd, 70-tallsinspirert variant.

Den korte toppen

Løstsittende og i gjennomført enkel stil, det som ofte karakteriseres som typisk skandinavisk.

Kjole med dyremønster

Flagrende kjoler i lette stoffer i jordfarger, gjerne med dyreinspirerte mønstre.

Naturfarget bomullsjakke

Lette, enkle varianter av vindjakker, gjerne i farger som brun, beige og militærgrønn. Også poncholignende plagg er trendige.

Powered by Labrador CMS