Streiket og fikk sparken

Arbeidere som syr klær for H&M, Gap og Zara i Kambodsja streiket nylig for å oppnå en lønn til å leve av. Forhandlinger med regjeringen ledet til at streiken ble avblåst, men da de 318 arbeiderne skulle tilbake på jobb, fikk de sparken, skriver Framtiden i våre hender.

Publisert

Sannsynligvis fikk de sparken på grunn av at de streiket. Selv om det har blitt gjort gjentatte forsøk på å gi arbeiderne jobbene tilbake, har arbeidsgiver nektet. Heller ikke krav fra den kambodsjanske regjeringen til fabrikkeierne har gitt arbeiderne jobbene tilbake.

Arbeiderne som nå er sparket, syr klær for mange av kleskjedene vi finner her i Norge. Gap, Zara og H & M er noen av kjedene som produserer sine klær ved et stort antall av de involverte fabrikkene.

Framtiden i våre hender appellerer nå til kleskjedene at de må kreve at arbeiderne får tilbake jobbene sine og blir kompensert for den tiden de har vært hindret fra å arbeide.

Den lovfestede minstelønnen i Kambodsja ligger i dag på 236.000 Riel (ca. 337 kroner) per måned, mens en levelønn er beregnet å være 393.000 Riel (tilsvarende ca. 562) kroner per måned.

Powered by Labrador CMS