Begavet tøj - originalt billede.jpg

Danmark pionerer på smarte tekstiler

Smarte tekstiler vil få en voldsom utvikling. Først i tekstiler og klær til profesjonelt bruk, siden hos vanlige forbrukere. Danmark har satt seg i førersetet og ligger langt framme i utviklingen. Blant annet med et eget kunnskapssenter, Knowledge Centre for Smart Textiles.

Publisert

Ved Via University College og Knowledge Centre for Smart Textiles foregår det mye spennende utviklingsarbeid med smarte tekstiler. (Foto: Via University College)

Det er ingen tvil om at vi snart vil se en boom i utviklingen av smarte tekstiler. Noen av de tingene som kommer nå er klær som ikke krøller og som er smuss, svette og kuldeavvisende. Teknologien er her allerede, sier Hanne Troels Jensen, direktør ved Knowledge Centre for Smart Textiles.

Hun nevner eksempler på smarte klær til profesjonell bruk:

• Brannuniform med innebygd detektor som varsler om temperaturen blir for høy.

• Frakker som absorberer bakterier.

• Arbeidsklær med innebygde varmeelementer.

• Skjorter for eldre mennesker med teknologi som varsler om mulig dehydrering.

Dette er klær og tekstiler som er gjort smarte i kombinasjon med teknologi i ulike former. I nær framtid vil det komme klær som er laget av stoffer som har sine egne ”smartfunksjoner”. Som møbelstoffer med egenskaper som gjør at et veltet melkeglass eller en brødskive med peanuttsmør som lander opp ned i sofaen ikke etterlater seg varige spor. Eller klær som er stryke-, krøll- og flekkfrie og som avviser svette.

Denne uken har danskene samlet 45 eksperter fra hele verden til en konferanse om framtidstekstiler i Herning. Konferansen er kombinert med en utstilling kalt Pretty Smart Textiles, en workshop for bedriftsledere og en event kalt Future Textiles støttet av danske myndigheter. Arrangementer som understreker danskenes pionerrolle.

- Danmark er godt kjent for innovasjon, høy kvalitet og god design i sin tekstilproduksjon. Dette er en mulighet til å komme i en lederposisjon når det gjelder smarte tekstiler, noe som vil gi oss unike muligheter, sier Troels Jensen.

Powered by Labrador CMS