Forbyr PFOA i norske forbrukerprodukter

 For å beskytte både mennesker og miljøet innfører Norge et nasjonalt forbud mot bruk av det perfluorerte stoffet PFOA i forbrukerprodukter, opplyser Klima- og Forurensingsdirektoratet.

Publisert

Perfluoroktansyre (PFOA) er et syntetisk stoff som ikke naturlig hører hjemme i miljøet. En nyere dansk undersøkelse tyder på at det kan være en sammenheng mellom PFOA-nivåer hos gravide og risiko for at døtre blir overvektige i 20-årsalderen.

Norsk forbud

Det norske forbudet mot PFOA omfatter både faste og flytende produkter, og tekstiler.

– Vi jobber for å beskytte forbrukerne og miljøet mot de verste stoffene. Et forbud mot PFOA i forbrukerprodukter er et viktig tiltak for å stanse utslippene av et stoff vi vet har alvorlige helse- og miljøskadelige effekter, sier Marit Kjeldby, fungerende direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Finnes i forbrukerprodukter

PFOA har vært brukt i en rekke ulike forbrukerprodukter i mange år. Stoffet kan brukes i produksjonen av fluorpolymerer, som brukes blant annet i vannavstøtende, "pustende" ytterjakker. Stoffet kan også inngå i blandinger til å behandle tepper og tekstiler med for å gjøre dem vann- og smussavstøtende.

Forbud fra 2014

Fra 1. juni 2014 er det forbudt å produsere, eksportere og omsette forbrukerprodukter og tekstiler som inneholder perfluoroktansyre (PFOA) og enkelte salter og etsere av PFOA i Norge. Det er knyttet en grenseverdi til forbudet. Denne er satt lavt og litt ulikt for forskjellige produkttyper: 0,001 vektprosent PFOA i en stoffblanding, 1 mikrogram /kvadratmeter i tekstiler og 0,1 vektprosent i faste produkters enkeltdeler.

Forbudene gjelder ikke matemballasje, matkontaktmaterialer og medisinsk utstyr.

– Hvert enkelt produkt utgjør en liten kilde til PFOA, men sammen bidrar alle slike små kilder til den totale mengden PFOA som bygger seg opp i mennesker, miljøet og næringskjeden, sier Marit Kjeldby.

Stoffet er funnet i både isbjørn og arktiske fugler, som lever langt unna der hvor det lages og brukes. Man finner også stoffet regelmessig i blodprøver fra mennesker.

Reguleres også i EU

Parallelt med arbeidet med det norske forbudet er vi en av pådriverne for å få PFOA forbudt i hele EU-/EØS-området. Etter forslag fra Norge og Tyskland avgjorde nylig EUs kjemikaliebyrå ECHA at PFOA er et PBT-stoff (persistent, bioakkumulerende og toksisk), og førte stoffet opp på EUs kandidatliste over kjemiske stoffer som gir særlig grunn til bekymring.

Powered by Labrador CMS