qmilch

Intelligente klær og spiselig råstoff

Nydelige kjoler laget av melkeprotein og av fibrene av planten Milkweed, som vokser i USA og Canada. Tekniske og intelligente tekstiler som fanger sollys som varmer opp plagget. Treningstøy med sensorer som gir deg hjerterytme og treningsveiledning. Tekniske tekstiler med ekstreme egenskaper for beskyttelse mot vann, varme og kulde. Du blir raskt fanget inn i en science fiction-stemning på Techtextil.

Publisert

Til å spise opp. Fiber laget av melkeprotein kan man enten spise eller lage klær av. Klærne er myke, silkeaktige og svært behagelige.

Messen for innovative og tekniske tekstiler i Frankfurt er spennende og framtidsrettet. Det er svært mye nytt og nyskapende å se. Stadig mer av de tekniske tekstilene lages av oljebaserte produkter, men miljø går bokstavelig talt som en rød, eller rettere sagt grønn tråd gjennom svært mye av det som vises på messen.

Sommerfugler og klær. Monark-sommerfuglen lever av planten Milkweed, men den kan også brukes til klesproduksjon.

Mye av de oljebaserte materialene baseres på gjenvinning, fra alt fra tomme plastflasker til utslitte presenninger. Både når det gjelder materialer og ikke minst smarte og høyteknologiske produksjonsprosesser som belaster miljøet mindre enn før. Samtidig som de ferdige produktene viser stadig mer ekstreme egenskaper i form av «intelligente» trekk, mindre slitasje og bedre beskyttelse mot varme, kulde, vann, støv og varme.

Schoeller presenterer den nye flammehemmende teknologien Pyro Shell og nye teknikker for isolering og temperaturregulering.

Sport og ekstrembruk

Som vanlig er det utviklerne av tekstiler til ekstrembruk i arbeid, sport og utendørsaktiviteter som går foran. Så kommer gjerne produsentene av moteklær litt etter og drar nytte av deler av de innovasjonene som er gjort.

Stor messe

Årets messe er større en noen gang, med 1322 utstillere, ti prosent flere enn forrige messe, i 2011. Av disse er 439 fra Tyskland, mens resten er internasjonale. De landene som har flest utstillere er Italia (133), Frankrike (100), Kina (73), Belgia (53) og Storbritannia (49). Her vises tekstiler for bruk i moteindustrien, landbruk, bygg og anlegg, geologi, hjemtekstil, industri, medisin og helsevesen, bilindustri, økologi, emballering, sikkerhet og sport og fritid.

Intelligent treningsjakke som fungerer som treningsveileder.

Parallelt med Techtextil går også Texprocess, en messe for produksjonsutstyr og prosessering i tekstilindustrien, med over 3000 utstillere. Både på Techtextil og Texprocess blir det stadig flere asiatiske utstillere. Kina er hittil den klart største, men også Taiwan har med mange utstillere som viser at de gjerne vil være md på å kjempe om europeiske kunder.

Selv om det er mange oljebaserte produkter å se, var det likevel to svært miljøvennlige, naturproduserte produkter som ble viet stor oppmerksomhet. Klær laget av melkeprotein og av planten Milkweed, som vokser i USA og Canada.

«Til å spise opp»

- Du må bestemme deg om du skal spise råstoffet eller lage kjole av det, fleiper Anke Domaske i den lille, men svært innovative tyske bedriften Q-milk. Og tar like godt en jafs av garnet hun har foran seg på standen for å vise at materialet faktisk er spiselig.

Hun hadde en venninne med kreft som utviklet tekstilallergi og fikk store problemer. Med sin bakgrunn som kjemiker, begynte hun å teste ut ting som kunne hjelpe, og tok utgangspunkt i melkeprotein, som er et nøytralt naturprodukt. Så prøvde hun seg fram hjemme på kjøkkenet med hvordan hun skulle behandle stoffet for å få utviklet en substans som det kunne lages fiber av.

- Dette er 100 prosent miljøvennlig, Det tåler høye temperaturer og vann, vi har ingen avfallsstoffer i produksjonen. Materialet er hundre prosent antibakterielt og kan virker helende i visse situasjoner, det er temperaturregulerende og føles som silke, slik at det er svært behagelig å bruke, sier Domaske.

Sommerfugler og klær

Canadiske Encore 3 utviklet materialet Monark, utviklet av plantefibre av planten Milkweed, som vokser i USA og Canada. Navnet er tatt etter sommerfuglen Monark, som vandrer fra Nord-Amerika til Mexico for å reprodusere, og som lever av Milkweed.

- Det mest økovennlige materialet som finnes. Det lages av fibrene i bladene fra planten. Det er svært mykt, behagelig og føles som en blanding av bomull og silke å ha inn mot kroppen. Det vokser i utgangspunktet vilt i USA og Canada, men vi har hittil dyrket 140 hektar og får ut cirka et halvt tonn fiber er hektar. Dyrkingen vil utvides de neste årene. Som et ekstra produkt tas det ut olje fra frukten av planten, opplyser Francois Simard i Encore3.

Flammehemmende og isolerende

Tyske Schoeller har flere selskaper som arbeider med utvikling av tekniske og intelligente tekstiler kommer på Techtextil med flere nyheter. Pyroshell er en ny, flammehemmende teknologi som brukes i verne- og arbeidsklær. Det lanseres også helt ny teknologi for bedre ventilering og isolering i ytterklær. Schoeller har i tillegg gått inn i et samarbeid med en annen stor, tysk leverandør, Glockmann, og lanserer blant annet flere nye modeller innenfor arbeidstøy og sporstøy I tillegg er det utviklet medisinske tekstiler sengetøy som hindrer liggesår.

Datterselskapet Schoeller Technology har utviklet en måte å absorbere og lagre solenergi som brukes til å lage undertøy med varmeeffekt.

Karbonfiber beskytter

Selskapet Zorflex har utviklet bruken av karbonstoffer, en teknologi som egentlig ble brukt i utstyr for beskyttelse mot kjemisk krigføring. Stoffet er både bakteriedrepende og legende. Det er prøvd ut på en lang rekke personer som har sår som ikke vil gro. Ved å bruke Zorflex sitt karbonstoff, leges sårene, hevder leverandøren.

E-broderier med integrerte Led-kretser.

Selvlysende dekor

TITV har utviklet en måte å integrere LED-kretser inn i tekstiler slik at de får selvlysende pyntepartier. Teknologien er hittil brukt til å utvikle og produsere klær til kunstløpere, men produsenten er nå i ferd med å utvide bruksområde til produksjon av moteklær.

Utnytter kroppsvarmen

Advansa har utviklet teknologien Thermocool, en teknisk isoleringsteknologi som utnytter kroppens egen naturlige temperaturregulering. Med intelligente komponenter integrert i plagget utnyttes kroppsvarmen til å gi varme i plaggene samtidig som det øker evnen til å absorbere kondens og svette.

Plastflasker som råstoff

Tyske Gerber er storleverandør til bilindustrien og annen industri med et av Europas største spinnerier med polyester som råstoff. Med teknologien Newlife beveger selskapet seg i større grad enn før inn mot moteindustrien, med fibre laget av plastflasker. Et annet Gerber-produkt er Guardyarn, som både er flammehemmende og bakterieavstøtende.

Treningstøy som veileder

Den intelligente treningsjakka har sensorer som samler informasjon og analyserer bevegelser, hjerterytme og intensitet på treningsturen. Dataene overføres trådløst fra en liten styringsenhet til PC eller lesebrett etter treningsturen og gir deg data som kan utnyttes i den videre treningsplanleggingen.

I samme kategori kommer den intelligente treningstrøya med elektroder som fanger opp hjerterytme og energibruk slik at man har en form for integrert pulsklokke.

Plast og andre oljebaserte materialer blir til myke, behagelige klær.

Powered by Labrador CMS