Overgangsordning for PFOA

Miljødirektoratet anbefaler en utsettelse av forbudet mot import og omsetning av forbrukerprodukter som inneholder miljøgiftenPFOA og er produsert før 1.juni 2014. Det anbefales ingen endringer i produksjonsforbudet, ifølge en melding på Miljødirektoratets nettside.

Publisert

I meldingen heter det:

Arbeidet med å regulere miljøgiften PFOA i forbrukerprodukter har pågått lenge, og berørte aktører har hatt god tid til å komme med innspill underveis.

I 2013 meldte bransjen for allværstekstiler at et import- og omsetningsforbud fra 1.juni 2014 vil bety store problemer for dem. Ut fra opplysningene som ble lagt frem, vil direktoratet anbefale en utsettelse av import- og omsetningsforbudet.

Støtter forbudet

Den 1.juni 2014 vil det være varer produsert før forbudet trådte i kraft, i butikker i Norge og på lagre i utlandet. Disse kan være ulovlige å omsette eller importere til Norge på grunn av innhold av PFOA.

– Miljødirektoratet mener det ikke er noen miljømessig god løsning at disse varene destrueres eller selges til andre land som har mindre streng regulering. I denne vurderingen har vi også tatt hensyn til at innholdet av PFOA i produktene er lavt, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Miljødirektoratet.

Bransjeorganisasjonene Norsk Industri, Virke og Sportsbransjen AS støtter et forbud mot PFOA, men har meldt til Miljødirektoratet at det er vanskelig å omstille seg i tide.

De hevder det tar lang tid fra allværstekstiler bestilles til de kommer på markedet, og at store mengder allværsklær som allerede er produsert, vil være forbudt å omsette etter 1. juni 2014. De har derfor meldt til Miljødirektoratet at forbudet vil medføre et betydelig økonomisk tap for bransjen.

Har hatt god tid

Bransjeforeningene oppgir at produktene inneholder kun små mengder PFOA siden stoffet ikke er bevisst tilsatt, men kommer fra forurensninger eller omdannelse av andre stoffer i produksjonsprosessene. De mener det viktigste bør være å endre produksjonsprosessen slik at minst mulig PFOA kommer inn nye plagg, samtidig som ferdig produserte varer ikke bør kastes.– Arbeidet med å regulere PFOA har pågått lenge og bransjen har hatt god tid. Forbudet som trer i kraft 1. juni 2014, har vært på høring flere ganger, seinest med høringsfrist 2. mai 2011.

Powered by Labrador CMS