Penger cb956427 2

Gjør ikke nok for å avsløre hvitvasking

Handelen gjør ikke nok i kampen mot hvitvasking. ØKOKRIM antar at det daglig hvitvaskes betydelige summer gjennom varehandelen, men mener at bransjene ikke oppfyller pliktene sine om rapportering.

Publisert

Til tross for at bransjene er omfattet av hvitvaskingsloven og har en betydelig kontantomsetning har Enheten for finansiell etterretning i ØKOKRIM kun mottatt tre mistenkelige transaksjoner fra varehandelen mellom 2012 og 2014.

– Vi ser stadig i straffesaker at kriminelle eier gjenstander som er langt mer kostbare enn deres offisielle økonomiske status skulle tilsi. Vi hører også at det er vanlig å observere at det betales byggematerialer med tykke bunker tusenlapper, uten at dette rapporteres. I lys av dette og det minimale antallet rapporter må det antas at det er en betydelig underrapportering av mistenkelige transaksjoner fra varehandelen i Norge, uttaler Sven Arild Damslora, førstestatsadvokat og leder av Enheten for finansiell etterretning.

Hvitvasking går kort fortalt ut på å skjule utbyttets ulovlige opphav og å få midlene til å framstå lovlige. Utbytte fra for eksempel narkotikaomsetning, arbeidsmarkedskriminalitet og skatteunndragelser kan lett omsettes til forbruksvarer og slik fjerne tilknytningen til lovbruddene.

Bekjempelse av hvitvasking er betydningsfullt både fordi kriminelle ikke skal kunne nyte fordelene av sine lovbrudd, og samtidig virke forebyggende ved å gjøre det mindre attraktivt både å begå kriminalitet og å hvitvaske utbyttet. I tillegg til at varehandelen er omfattet av hvitvaskingsloven mener ØKOKRIM at de har et selvstendig samfunnsansvar for å bekjempe kriminalitet. Det er for øvrig belagt med straff ikke å rapportere mistenkelige transaksjoner. En bilforhandler er tidligere bøtelagt med 50.000 kroner for brudd på hvitvaskingsloven.

Ved mistanke om at midlene som brukes til betaling for varene stammer fra lovstridige handlinger har forhandlerne en plikt til først å undersøke midlenes opphav, hvis mistanken ikke avkreftes skal transaksjonen rapporteres til ØKOKRIM via Altinn. Undersøkelsesplikten utløses automatisk ved betaling med kontantbeløp fra 40.000 kroner og over, men gjelder også dersom beløpet er lavere, men andre omstendigheter tyder på at midlene stammer fra kriminalitet.

Ny tilsynsmyndighet?

Norge er etter EØS-avtalen forpliktet til å føre hvitvaskingstilsyn med forhandlere av gjenstander. Dette er imidlertid ikke blitt gjort, noe Norge ble dømt for i EFTA-domstolen i 2013. Det er således sannsynlig at et tilsyn og en en mer aktiv oppfølging av bransjenes antihvitvaskingstiltak vil innføres noe på sikt. En sterkere etterlevelse allerede nå vil være en god og proaktiv måte å møte et nytt regime på.

Slik oppfyller du plikten

Økokrim kommer med følgende råd om hvordan du skal forholde deg til transaksjoner med kontantbeløp:

  1. Er det noe du stusser på ved transaksjonen? – Gjør undersøkelse!
  • Hvorfor vil kunden betale med kontanter?
  • Hva sier kunden om midlenes opprinnelse?
  • Er kundens forklaring på midlenes opprinnelse god?
  • Er det fortsatt mistenkelig? – Rapportér!
  • Hvem kunden er
  • Størrelsen på transaksjonen
  • Evt. fordeling mellom kontanter og andre betalingsmidler
  • Hva er kjøpt
  • Det kunden opplyser om midlenes opprinnelse
  • Eventuell annen informasjon som kan belyse mistanken

    Hvordan rapportere?

  • Bruk skjema MT-0002 på Altinn.no

Ved spørsmål kan Enheten for finansiell etterretning kontaktes på mail efe.okokrim@politiet.no eller telefon 23 29 14 05. Mer informasjon om hvitvasking finnes på hjemmesiden hvitvasking.no.

(Kilde: Virke)

"
Powered by Labrador CMS