Devolds Breeze ble brukt i studien. Foto: Devold
Cathrine Stange, administrerende direktør i Devold

Ull lindrer atopisk eksem

Den norske ullbedriften Devold ble spesielt utvalgt av Australian Wool Innovation i en banebrytende studie som skal vise hvordan tynn merinoull virker lindrende for barn med atopisk eksem. - Det er utrolig, men på bare fire uker er eksemen så godt som borte, sier administrerende direktør Cathrine Stange som er stolt over at akkurat deres barnekolleksjon Breeze ble valgt.

Publisert

Av Tone Skårdal Tobiasson

- Vi valgte Devold-kvalitetene fordi de er i såkalt superfin merino, bare 17,5 micron og de scorer høyt på det «komfortmeteret» som brukes. Det at de er såpass tynne gjør også at de kan brukes i et varmere klima hvor man er opptatt av å kjøle seg ned, fremfor å bli varm, sier Angus Ireland i AWI, som har styrt denne studien hvor barn som lider av atopisk eksem vekselsvis brukte ren merinoull og bomull i kroppsnære klær. Et innslag på australsk tv har skapt stor furore der, når en gledesstrålende mor ser at barnets hud er blitt tilnærmet eksemfri med Devolds klær. Foreldre med barn som lider av denne raskt voksende lidelsen, hvor huden blir tørr, irritert og infisert, vet hvor desperate de blir på gode råd om hva slags tekstiler de skal ha rett på huden som ikke forverrer tilstanden. At denne studien klarer å vise til faktisk lindring, er litt av en sensasjon. I Australia anslår man at hvert femte barn som blir født lider av atopisk eksem.

De fleste hudleger verden over ber foreldre med barn som får denne lidelse om ikke å bruke ull rett på huden. Over store deler av verden tror man også at ull er allergifremkallende. Dette ville AWI se nærmere på, og i studien deltok 40 babyer og barn under tre år. Resultatene foreligger, men er ikke publisert vitenskapelig ennå, så vi kan derfor bare skissere hovedfunnene. I seks uker brukte halvparten av barna bomull før de byttet til ren merinoull, og omvendt. Mange var skeptiske, og mente de ikke tålte ull. Men ingen av studiens deltagere trakk seg, selv om noen var lite villige til å gå tilbake til bomull etter de gode resultatene med merinoplaggene.

- Etter bare et par uker merket de forbedring, og etter fire uker med Breeze-klærne rett på huden, var eksemen så godt som borte. Det er virkelig følelsesladet å se hvor glade de pårørende blir. Det er utrolig vondt å se barn ha det så vondt med seg selv, og utrolig deilig når barna igjen kan fungere normalt, sier administrerende direktør i Devold. - At vi ser at dette faktisk har en positiv effekt på barnas helseplager, er kjempespennende. Det snur på hodet ideen om at ull klør og irriterer, sier Stange.

Atopisk eksem er en helsetilstand som dessverre øker dramatisk på verdensbasis. Fortvilte foreldre kontakter hudleger og forsøker å finne informasjon på nettet. Hudleger anbefaler bomull, mens på nettet er det «bambus» som for det meste anbefales. Men «bambus» er egentlig viskose, og både bomull og viskose er problematiske som løsning for barn med atopisk eksem fordi materialene blir kalde når de blir våte, i tillegg til at de kjennes fuktige. Ull kan absorbere over 30 prosent fuktighet av sin egen vekt uten å kjennes klamt, og dermed fungerer den som en «hud nummer to» eller en buffer.

Når resultatet fra denne banebrytende studien publiseres på nyåret, håper Devold at dette vil være interessant for hudleger, for fortvilte foreldre og for media internasjonalt. At en fiber kan løse en stor helseutfordring, og at det er norske ullmerker som ligger i forkant når det gjelder å tilby produkter som bidrar til positiv helse, er helt i tråd med Innovasjon Norges fremtidssatsing – hvor både helse og kreativ sektor er med. Les mer i Tekstilforums papirutgave.

Powered by Labrador CMS