Lorenzo Dovesi

Ull som ammunisjon

Under den internasjonale ullorganisasjonen IWTOs store møte i Biella nylig, annonserte Benetton at de går til krig mot fast fashion-gigantene H&M og Zara – med ull som ammunisjon. Utsøkt kvalitet og høyere priser er den klare strategien, ifølge deres nye COO Lorenzo Dovesi.

Publisert

Av Tone Skårdal Tobiasson

Greenpeace Tyskland har angrepet resirkuleringsfokuset fra flere av de store fast fashion-kjedene, med H&M i spissen, og kaller det blår i øynene på myndigheter og forbrukere. Benetton benytetr sjansen til å annonsere sin splitter nye strategi samtidig. - Vi har blant annet lansert en kvalitetsgenser i merinoull og kasjmir som er betraktelig høyere priset, og som har blitt en stor suksess, fortalte Dovesi, som også snakket om at produksjonen nå er tatt tilbake til Italia for å få full kontroll. - For oss er ull ammunisjon i denne krigen mot billige og dårlige klær i plast.

En av grunnene til at akryl og resirkulert plast har kunnet vinne kampen så langt, er såkalte LCA (Life Cycle Analysis) verktøy som rangerer fibre og til dels også tekstiler og klær. Her scorer ull svært dårlig, noe som Framtiden i Våre Hender utnyttet for å skape en mediestorm (https://www.nrk.no/viten/_-tull-om-ull-1.13196320). Blant annet henviste FIVH i sin argumentasjon til Sustainable Apparel Coalitions LCA beregninger i materialeoversikten som brukes av verdens ledende tekstilprodusenter, og hvor ull har kommet dårlig ut, spesielt sammenliknet med de syntetiske materialene. To av grunnene til dette er sauenes metanutslipp og det at de beiter på store områder. - I en industriell LCA vil ikke de store områdene som for milliarder av år siden forvitret og ble til olje telle, bare det området polyesterfabrikken opptar, mens det at sauene bidrar til biologisk mangfold og mye mer over store områder, teller negativt – det blir nemlig lite fiber pr kvadratkilometer, forklarte Dr. Beverley Henry fra Queensland University of Technology.

Dette er et poeng man lenge har forsøkt å få vitenskapsfolkene bak disse LCAene til å forstå. - Og nå har vi endelig fått et gjennombrudd i SAC,» fortsatte hun. - I samarbeid med andre naturfibre, har vi fått dem til å droppe landområde som en måleenhet inntil man finner bedre måter å måle dette på, med det resultat at ulls score ble 40 prosent forbedret umiddelbart og gikk forbi bomull på oversikten. I tillegg er det mye gammel data om ullvasking, fordeling på sauens mange produkter med mer som stadig oppdateres. - Vi ser også at andre miljøhensyn kommer fram som viktige, dette at ull vaskes mye sjeldnere og at ullklær arves mer; samt det store som det nå snakkes mer og mer om: mikroplast og mikrofibre. Det ser nemlig ut til at de syntetiske klærne som forsøker å «late som de er ull» – fleece og akryl – er verstingene i «mikrofibersuppen» som forskerne finner.

Flere gode nyheter for ull, var helt ferske studier fra Australia på atopisk eksem og hvordan fin merinoull kan forbedre huden betraktelig sammenliknet med det de fleste hudleger anbefaler, nemlig bomull. Og i sammenheng med dette fikk Devold virkelig god reklame. Les mer om dette i neste papirutgave av Tekstilforum.

Powered by Labrador CMS