Lønn, ferie eller permisjon?

Både arbeidstaker og virksomhet kan bli påført tap som følge av flystans på grunn av vulkanutbrudd på Island. HSH anbefaler virksomhetene å forsøke å finne frem til gode løsninger i samråd med sine ansatte så langt som mulig.

Publisert

På www.hsh-org.no informerer HSH om plikter og rettigheter for arbeidstaker og virksomhet i slike situasjoner.

Ansatte på tjenestereise

Arbeidstakere på tjenestereise har også plikt til snarest mulig å melde fra til arbeidsgiver og forsøke å komme seg tilbake til arbeid. Herunder plikt til å forsøke alternative reisemåter tilbake til arbeid.

Så lenge arbeidstaker gjør det som med rimelighet kan forventes for å returnere til arbeidet vil arbeidstaker ha rett på lønn, og fraværet kan ikke regnes som ulønnet permisjon.

Arbeidstaker har ingen plikt til å avspasere eller avvikle ferie for denne tiden. Dersom arbeidstaker unnlater å følge opp sine plikter til å melde fra og søke å finne alternativ hjemreisemåte, vil fraværet kunne anses som ulovlig fravær som kan få konsekvenser for arbeidsforholdet.

Ansatte på ferie

Arbeidstaker har ansvaret for å møte til arbeid til avtalt tid. Dette gjelder etter ferier, helger og hver arbeidsdag.

Dersom arbeidstaker blir forhindret fra å møte på arbeid til avtalt tid plikter vedkommende å varsle arbeidsgiver om dette snarest mulig. Arbeidstaker plikter å gjøre det som med rimelighet kan forventes for å komme seg raskest mulig tilbake til arbeid. Dersom arbeidstaker ikke får reist hjem på grunn av flystans må man forsøke å finne alternative måter å reise hjem på.

Fravær på grunn av uforutsette naturhendinger som vulkanutbrudd og lignende (force majeure) vil normalt ikke være saklig grunn til oppsigelse være så lenge arbeidstaker melder fra og gjør det man med rimelighet kan forvente for å komme seg tilbake til arbeid.

Dersom arbeidstaker unnlater å forsøke å reise hjem og i stedet tar anledningen til ”ekstra ferie” vil dette være ulovlig fravær hvis det ikke er avtalt med arbeidsgiver. Arbeidstaker vil ved fravær på grunn av naturhendinger som f.eks vulkanutbrudd, måtte innrømmes ulønnet permisjon så lenge vedkommende faktisk er hindret fra å komme tilbake til arbeid innenfor en rimelig tidshorisont.

Lønn og ferie for ansatte i slike situasjoner reguleres ikke direkte av loven. Håndteringen av situasjonen er langt på vei et personalpolitisk spørsmål, hvor den enkelte arbeidsgiver må vurdere hva som anses rett og rimelig.

Arbeidstaker har i utgangspunktet bare krav på lønn dersom man møter til arbeid. Dette medfører at ansatte ikke har krav på lønn dersom man ikke får reist hjem på grunn av flystans på grunn av vulkanutbrudd eller lignende.

For å unngå tap av lønn kan arbeidstaker og arbeidsgiver avtale at den ansatte tar ut feriedager, avspaserer eller avtaler at arbeidstaker skal arbeide inn igjen tiden senere.

Virksomheten kan ikke ensidig kreve at arbeidstaker avvikler ferie i slike situasjoner, og den ansatte kan i stedet ta ulønnet permisjon. Ansatte som kan utføre hele eller deler av sitt arbeid som fjernarbeid vil etter omstendighetene kunne regnes som om de er helt eller delvis i arbeid, og således ha rett til full eller redusert lønn.

Virksomheter som lider økonomisk tap som følge av arbeidstakeres lovlige fravær (salgstap, innleie av vikarer med videre) vil måtte dekke dette selv.

Powered by Labrador CMS