norrona_fleece

Fra flaske til fleece

Norrøna lanserer nå upcycled – fleecejakken som utelukkende er laget av resirkulerte panteflasker.

Publisert

Prosjektet upcycled er et samarbeid mellom Norrøna og Norsk Resirk, og har resultert i en fleecejakke som er 100 prosent resirkulert av totalt 40 gamle plastflasker. Til sammenligning inneholder en vanlig fleecegenser kun halvannen tomflaske – resten av materialet består av jomfrupolyester, fleecerester og annet industriavfall.

- Vi er svært stolte over å kunne lansere vårt første plagg som utelukkende er laget av returnerte tomflasker. Norrøna har som mål å resirkulere oppover – vi forvandler gamle flasker til avansert sportstøy. Nettopp derfor bærer den nye fleecejakken vår navnet upcycled. Vi driver ikke bare med resirkulering, men også med oppsirkulering, sier Jørgen Jørgensen, som er daglig leder og fjerde generasjons eier av Norrøna.

Flaskene får nytt liv

I fjor samlet Norrøna inn over 700 000 tomflasker i samarbeid med Tomra og Norsk Resirk, og lot deretter flaskene gjennomgå sitt livs forvandling. Mens korkmaterialet brukes til enkle produkter som paller, blir klare og lyseblå plastbiter til nye plastflasker. Det er det fargede flaskematerialet som blant annet brukes til å lage fleece.

Etter at de fargede plastbitene var ferdig sortert hos Cleanaway ble de varmet opp til 280 grader og presset til små pellets hos Unifi. Pelletene ble så varmet opp igjen og dratt gjennom en sil, slik at man får syntetisk garn. Denne tråden ble deretter rullet opp på store sneller, og Polartec vevde stoffer av garnet.

Mer varme, mindre energiforbruk

Upcycled har blitt en fleecejakke i Norrønas livsstilkonsept /29, og totalt er energiforbruket i utviklingen av jakken redusert sammenlignet med produksjonen av en vanlig jakke. For å produsere én kilo råmateriale til vanlige jakker går det med omtrent to kilo råolje, mens behovet for råolje er helt fjernet i utviklingen av Norrønas resirkulerte fleecejakke.

- Vi har som mål å øke andelen resirkulerte produkter i våre kolleksjoner. Det er både tids- og kostnadskrevende å forske på dette området, men det er verdt det. Oppsirkuleringen vår fjerner søppel fra fyllinger og oppgraderer det til noe bra. Det handler om å sløse mindre, og om å gjøre det økologiske fotavtrykket til hvert plagg så lite som mulig, sier Jørgen Jørgensen i Norrøna.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS