Lederartikkel:

Det året det var så bratt

Publisert

2020 var et skikkelig uår på mange måter. Koronapandemien ga mange av oss skikkelige utfordringer, men det er gledelig å se at så mange tok utfordringene på strak arm og viste at det bor svært mye kreativitet og engasjement i tekstilbransjen. Med fare for å være festbrems og gledesdreper: Vi har ikke lagt pandemien bak oss. Vi må være forberedt på at 2021 også vil by på bratte motbakker. I løpet av vinteren og våren vil det nok dessverre være en del aktører i bransjen, både på leverandørsiden og butikker, som må kaste inn håndkledet.

Nå står vi i en situasjon hvor optimismen trenger mer innslag av nøkternhet og kynisme: Hvordan skal vi kjøpe inn for å kunne overleve?

Derfor går vi inn i en innkjøpsperiode preget av stor usikkerhet: Hvilke merker er det forsvarlig å satse videre på? Hvordan skal vi legge opp innkjøpene for å møte en høstsesong vi ikke vet noe om? I mange år har jeg latt meg overraske og imponere over tekstilbransjens ukuelige optimisme og fremtidstro. (Noen ganger har jeg følt at det grenser til naivitet.) Nå står vi i en situasjon hvor optimismen trenger mer innslag av nøkternhet og kynisme: Hvordan skal vi kjøpe inn for å kunne overleve?

I løpet av 2020 har det kommet mange oppfordringer om å støtte opp om norsk – og lokalt næringsliv: Kjøp norsk, handle lokalt! en tid hvor det er svært vanskelig å planlegge eller forutsi noe som helst om hvordan morgendagen vil fortone seg gjelder dette i høyeste grad fortsatt.

I løpet av det siste tiåret har vi fått en lang rekke gode, konkurransedyktige norske merker. Utviklingen i medlemstallet i moteklyngen Norwegian Fashion Hub, sier mye om utviklingen. Det startet med 12, nå er det godt over 50 bedrifter som deltar for å øke kunnskap og konkurransekraft.

Så derfor et godt råd til innkjøperne før de forestående innkjøpsukene: Ta dere tid til å se på hva de norske designerne har å tilby. Kanskje er det her du finner akkurat det krydderet og det litt spesielle som butikken din trenger.

Powered by Labrador CMS