Gina Tricot markerer at kjeden har vært 10 år i Norge
Fra venstre Heidi Engan, ansvarlig for Gina Tricot i Norge, administrerende direktør Per Johan Swartling og bærekraftsansvarlig Johanna Jigmo-Linde

Gina Tricot jubilerer og satser bærekraftig

Gina Tricot kan feire dobbeltjubileum i disse dager. Det er 20 år siden den svenske familien Appelqvist etablerte kjeden, og det er 10 år siden den første butikken ble åpnet i Grensen i Oslo.

Publisert

Gina Tricot har også en annen grunn til å feire: En tøff endringsperiode er over, og ting går på skinner igjen. Kjeden fikk en flying start etter etableringen, med sterk vekst, men har vært inne i en tøff periode de siste årene. Etter at kapitalfondet Nordic Capital tok over aksjemajoriteten i 2014, hadde Gina Tricot en periode preget av mange endringer, noe som bidro til et betydelig minusresultat i 2015. – Vi testet ut mye mange nye ting, og lærte mye av det, og i 2016 fant vi fram til det som fungerer best for oss, sier administrerende direktør Per Johan Swartling.

Nå er kjeden tilbake på sporet, med et 16-regnskap med svart bunnlinje og god vekst og fremgang.

Gina Tricot har i dag butikker i fem land, Sverige, Norge, Danmark, Finland og Tyskland, og netthandel i 25 europeiske land, med en total omsetning på rundt 2,3 milliarder svenske kroner og totalt rundt 2000 ansatte. I Norge har kjeden 38 butikker, med en omsetning på vel 400 millioner kroner og rundt 350 ansatte.

Godt fornøyd med Norge

Administrerende direktør Per Johan Swartling er meget god fornøyd med utviklingen i Norge:

- Norge går bra. Vi har fantastiske medarbeidere og en meget effektiv organisasjon. Norge er best på produktivitet, med høyest omsetning pr arbeidstime, har lavest fraværsprosent og lavest turn over i arbeidsstokken. Omsetningen økte i 2016, og de norske butikkene leverer gode resultater, slår han fast.

- Hvorfor?

- Heidi Engan svarer:

- Vi er et lite, effektivt team med to regionsjefer, to visuelle merchandisere og administrasjon foruten meg selv. Noen stikkord er engasjement, og stor entusiasme over at vi jobber i en virksomhet som hele tiden har fokus på sunn og bærekraftig business. Vi føler at organisasjonen preges av den typiske Gina Tricot-ånden, at vi gjør ting med hjertet, at vi er lekne og har det gøy på jobben. Entusiasmen hos de ansatte er fantastisk.

- Krevende å få 38 forholdsvis små enheter til å fungere sammen?

- Norge er et marked med store lokale forskjeller. De visuelle kravene og kravene til service og god atmosfære i butikkene er de samme for alle, men det er selvsagt viktig å finne de riktige lokale tilpasningene. Det må naturlig nok være forskjell på butikken vår i Grensen i Oslo og i Steinkjer. Vi må spille på ulike ting og fremheve det vi er best på. Entusiasmen og lekenheten er fellesnevnere som knytter oss sammen. Og jeg er meget godt fornøyd med at medarbeiderne er så effektive.

- Vil det bli flere Gina Tricot-butikker i Norge?

- Ja, det ligger an til å bli flere, vi ser stadig etter nye muligheter, sier Heidi Engan.

Hjertet skal synes i alt vi gjør!

Gina Tricot har lagt ned store ressurser og mye engasjement i ulike prosjekter for miljø, bærekraft og sosiale forhold de siste årene.

- Hvordan balansere fast fashion med bærekraft og miljø?

- Nettopp fordi vi jobber med fast fashion må og skal vi jobbe med bærekraft. Vi har en klar plikt til å gjøre vårt ytterste for å redusere miljøpåvirkningene og sørge for at de ansatte har anstendige arbeids- og lønnsforhold der vi produserer klærne våre. Vi har et motto for alt vi gjør: Hjertet skal synes i alt vi gjør! Slår administrerende direktør Per Johan Swartling fast.

Arbeidet med bærekraft omfatter alle deler av virksomheten: Materialer, produksjonsforhold, barnearbeid, dyrevelferd, bruk av vann og kjemikalier, transport og logistikk, energibruk , avfallshåndtering og internt arbeidsmiljø. I et eget miljøregnskap dokumenteres alle forhold rundt arbeidet med milljø, bærekraft og sosialt ansvar.

- Det aller viktigste er att vi gjennom vår virksomhet som moteselskap spiller en positiv rolle. Vi handler med land som befinner seg i en utsatt situasjon, og vi mener at internasjonal handel gjør verden bedre. Gjennom handel er vi en del av løsningen på de problemene som følger i fattigdommens spor. Men det er viktig at vi setter oss inn i de lokale problemstillingene og ser dem med lokale øyne, ikke med vestlige øyne, ut fra våre forutsetninger, sier Swartling.

Kontrollert og transparent

Gina Tricots bærekraftsansvarlige, Johanna Jigmo-Linde, sier:

- Alt vi gjør skal være kontrollert og transparent. Vi har egne kontorer i Bangla Desh, Kina og Tyrkia for å følge opp og kontrollere arbeidsforholdene kontinuerlig. I tillegg er jeg stadig på reise til de ulike produksjonsstedene.

Hittil har vi klart å oppnå at halvparten av den bomullen vi bruke ri produksjonen, er organisk. Og vi jobber videre mot at det skal være 100 prosent. Vi deltar i tillegg i et stort vannprosjekt i Bangla Desh for å sikre rent drikkevann. Vi har tatt over et FN-prosjekt med førskolevirksomhet hvor 26.000 barn er fulgt opp for å bli forberedt for skolegang. Og vi deltar i et nytt UNICEF-initiativ, «hele kvinnen». hvor vi som arbeidsgiver er med på å legge til rette for et bedre liv for kvinnelige arbeidstakere og deres familier, for å nevne noen prosjekter. Det er helt avgjørende for oss at vi hele tiden arbeider for bedre arbeidsforhold og mer bærekraftige forhold, sier hun.

Gina Tricot har vært medlem av organisasjonen better Cotton Initiaative i fem år og samarbeider også med Cotton Connect og betaler en ”farmer support” som går til å utvikle bøndenes kunnskap om bomullsdyrking og hvordan den kan utvikles. Målet er mer lønnsomme, mer miljømessig holdbare og sosialt akseptable produksjonsmetoder. 2000 indiske bønder deltar i programmet, og antallet øker stadig.

Ambisiøse mål

Gina Tricot har satt mål for de neste ti årene, fram til 2028 som sammenfattes slik:

- Alle produkter skal produseres i bærekraftige materialer.

- All produksjon skal være bærekraftig.

- All transport skal foregå med bærekraftige metoder.

- Alle produkter skal være en ressurs når kunden ikke lenger vil ha dem.

Powered by Labrador CMS