100 prosent resirkulær anorakk laget av tremasse

100 % resirkulerbar anorakk

Spinnova, Bergans og Halley Stevensons har nå klart å skape et fullsirkulært turplagg uten bruk av skadelige kjemikalier. En ny anorakk er nemlig 100 prosent resirkulerbar og kan reproduseres flere ganger.

The Collection of Tomorrow er et ambisiøst innovasjonssamarbeid mellom Bergans, den finske fiberprodusenten Spinnova og det skotske tekstilselskapet Halley Stevensons. Sammen jobber de for å gi tekstilindustrien en kraftig dytt mot en mer sirkulær fremtid.

Nå har de nytenkende partnerne gjort store fremskritt og er klare til å lansere en turanorakk laget i Spinnovas cellulosebaserte materiale som bruker trær som råmateriale. Spinnovas teknologi er banebrytende fordi fremstillingen skjer mekanisk og uten bruk av skadelige kjemikalier.

For at anorakken skal tåle vær og vind er stoffet behandlet med Halley Stevensons siste innovasjon, EverWax Olive – en voksbehandling basert på olivenolje og andre naturlige plantebaserte vokstyper. Med dette er plagget 100 prosent resirkulerbart og materialet kan reproduseres igjen og igjen. Spinnova, Bergans og Halley Stevensons er antagelig de første i verden som har klart å slutte sirkelen i et klesplaggs livssyklus uten bruk av skadelige kjemikalier. Partene er stolte over å kunne tilby forbrukermarkedet produkter laget i et fullsirkulært produksjonsløp. – Dette er et mikroskopisk skritt innen turbekledning, men et kjempesprang for bærekraftig tekstilproduksjon, sier Bjørnhild Hoveid Steingrimsen i Bergans.

Steingrimsen og hennes kollega Johannes Flem er hhv. produktutvikler og produktdesigner i Bergans’ innovasjonsavdeling - bergans.future.labs. Sammen med flere i Bergans design-team har de testet materialet og gitt anorakken sitt rene og funksjonelle design med klare referanser bakover i tid. – Overgangen til en sirkulær økonomi vil kreve utstrakt samarbeid på tvers av verdikjedene og etablering av helt nye forretningsmodeller. La oss håpe vårt samarbeid kan inspirere andre aktører til å tenke sammen for å skape mer bærekraftige løsninger, sier Johannes Flem.

Viktig fremskritt

Spinnova-teamet er glade for å kunne ta neste skritt på The Collection of Tomorrow-reisen. – Vi er veldig stolte over at vi nå kan gi Spinnova-materialet, i Bergans’ tidløse design, varig ytelse med en naturlig voksbehandling. Det er et stort og viktig fremskritt i dette samarbeidet som for oss handler om å utvikle kommersielle tekstiler med naturlige overflatebehandling, sier Spinnovas kommersielle sjef Lotta Kopra. Det er den skotske tekstilbehandleren Halley Stevensons som sørger for at stoffet får sine tekniske kvaliteter, uten at det går på bekostning av bærekraften.

– Det å jobbe med et nytt og banebrytende materiale som dette er ikke noe vi får mulighet til hver dag. Det har vært både spennende og utfordrende å få vår overflatebehandling til å fungere sammen med Spinnova-fiberen. Akkurat nå jobber vi med de siste detaljene i en ny plantebasert voksoppskrift. En skånsom, resirkulerbar behandling som gir det innovative stoffet varig ytelse og løfter det sirkulære aspektet i denne innovasjonen, sier administrerende direktør i Halley Stevensons, Jimmy Campbell.

En ny eieform

The Collection of Tomorrow handler ikke bare om materialer og teknologi. Nye forretningsmodeller som kan hjelpe oss å redusere ressursforbruket utforskes også. Produktdesigner Johannes Flem forklarer:

– Vi tenker også nytt rundt måten vi eier ting på. Når du kjøper et plagg i The Collection of Tomorrow kjøper du ikke bare plagget. Du blir også medeier i den totale mengden Spinnova-materiale som finnes i verden. Produktets verdi er derfor delt i to; den ene delen er verdien av materialet i seg selv og den andre delen er verdien av arbeidet som er gjort for å gjøre materialet til et produkt. – Tanken er at du kan resirkulere hele produktet ditt til et nytt produkt når det er utslitt eller ikke er funksjonelt lenger. 100 prosent av materialet forblir i kretsløpet og kan bli til et nytt produkt. Vi vet ikke om dette er mulig i stor skala ennå, men har store planer om å få det til, avslutter Steingrimsen. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS