Spinnova har sammen med Bergans utviklet en 100 prosent resirkulerbar anorakk basert på trefiber.

Finland tilbyr nye løsninger på tekstilindustriens utfordringer

Finland er i ferd med å ta en lederrolle i arbeidet med bærekraftige materialer og forretningsmodeller i tekstilbransjen.

Finland er langt framme med banebrytende løsninger og kunnskap på alle nivåer i det bærekraftige tekstiløkosystemet fra tekstilavfallshåndtering, behandling, B2B og B2C salg og bruk, innsamling og gjenvinning til identifikasjon og tilbake til avfallshåndtering. Ledende finske eksperter er Rester, NordShield®, Emmy, Spinnova og Infinited Fiber Company som tilbyr finske innovasjoner på tvers av tekstiløkosystemet.

- Ved å erstatte primære råvarer med resirkulerte komponenter eller bruke for eksempel trebaserte tekstilfibre, og ved å beholde allerede eksisterende materialer i økonomien så lenge som mulig, har vi muligheten til å påvirke det enorme globale systemet og verdikjedene, sier Marika Ollaranta, sjef for programmet Bio and Circular Finland fra Business Finland, Finlands handels-, investerings- og reisefremmende organisasjon.

- Finske innovasjoner tilbyr revolusjonerende løsninger som dekker hele tekstilens livssyklus. Regjeringer, forbrukere og industrien møter utfordringer til en veldig engangsorientert industri, men det er behov for mer arbeid for å bygge bevissthet og endre tankesett og atferd for å gjøre syklusen mer bærekraftig, samtidig som kvaliteten og rimelige kostnader.

Fra mottaksanlegg for brukte tekstiler

Rester samarbeider tett med Sørvest-Finlands kommunale avfallshåndteringsfirma LSJH i et prosjekt som samler privat og offentlig sektor innen håndtering av tekstilavfall. Fra avfallshåndtering til et tekstils fysiske egenskaper, muliggjør NordShield®s patenterte teknologi naturlig antimikrobiell behandling av tekstiler uten tungmetaller. Spinnova og Infinited Fiber Company har kommet med innovative måter å lage fiber av tremasse og kasserte tekstiler på, mens Emmy Clothing Company har skapt en transparent videresalg-tjeneste for klær, som gjør det mulig for alle aktører i økosystemet å delta i å forlenge et tekstils livssyklus.

Avfallshåndtering og gjenvinning

Nordens første store gjenvinningsanlegg for tekstilforedling åpnes i Finland i sommer Som svar på de økende problemene med tekstilavfall, vil nye forskrifter for resirkulering av tekstiler tre i kraft i EU i 2025. Finland har som mål å starte prosessen allerede innen 2023. Rester, sammen med LSJH, åpner et tekstilraffineringsanlegg i Paimio, Finland, som vil foredle brukte tekstiler til råmaterialfibre som kan brukes i nye produkter. Anlegget kan bli en av de største tekstilforedlingsanleggene i Nord-Europa, noe som gjør Finland til Nordens gjenvinningsnav.

Anleggets to produksjonslinjer vil behandle tekstilvarer etter forbruker fra husholdninger og tekstiler fra forbrukere fra B2B-sektoren. Ved lanseringen vil anlegget behandle 12.000 tonn utrangerte tekstiler årlig. Planen er å øke volumet i fremtiden for å doble kapasiteten.

- Det har vært stor interesse for det nye anlegget, og vi er veldig glade for å være forløperen for den systemiske endringen av tekstilindustrien. Målet vårt er å garantere kvaliteten på den resirkulerte fiberen, optimalisere materialet for å møte kundenes behov og sikre best mulig produktytelse ved videreutvikling av fiberen. Vår visjon er å bygge et miljøsamfunn, Green Field Hub, i Paimio, og lage et lukket sløyfesystem som muliggjør gjenbruk og resirkulering av tekstiler i stor skala, sammen med de andre aktørene i økosystemet, sier Outi Luukko, administrerende direktør i Rester.

Nye materialer

Det finske tekstilselskapet Spinnova lager fiber direkte fra tremasse eller masse laget av sidestrømmer uten å oppløse og bruk av skadelige kjemikalier. Produksjonen av bærekraftig tekstilfiber laget med Spinnovas metode skaper 0% avfall eller sidestrømmer, 0% mikroplast og har minimalt CO2-utslipp og vannbruk.

- Vi ønsker å bidra til ved å gjøre cellulosebaserte materialer kostnadseffektive, miljøvennlige og foretrukne alternativer for merkevarer. Å erstatte bomull med den patenterte SPINNOVA®-fiberen kan ha en betydelig innvirkning på hele verdikjeden ved å redusere utslipp og bruk av vann, sier Spinnovas kommunikasjonssjef Emmi Berlin.

Spinnovas samarbeid med det ikoniske designhuset Marimekko har blitt anerkjent i kategorien Bærekraft i Fast Companys 2020 Innovation av Design Awards. Det finske bioteknologiselskapet Infinited Fiber Company er kjent for teknologi som kan gjøre kasserte tekstiler til en førsteklasses regenerert tekstilfiber, kalt Infinna ™. Infinna har det myke og naturlige utseendet på bomull og tilbyr et sirkulært alternativ til mindre bærekraftige konvensjonelle tekstilfibre som er avhengige av jomfruelige råvarer. Selskapet ble nylig oppført på 2021 Global Cleantech 100-listen.

- Infinited Fibers teknologi er ikke avhengig av en enkelt råvare, men gir en måte å skape verdi ut av flere avfallsstrømmer samtidig som det reduserer presset på naturressurser, land og vann. Teknologien kan mates med en rekke celluloserike råvarer for å skape unike tekstilfibre med det naturlige utseendet og følelsen av bomull og overlegne egenskaper. De opprettede fibrene har naturlige antimikrobielle egenskaper, de er biologisk nedbrytbare, inneholder ikke mikroplast og kan resirkuleres sammen med annet tekstilavfall, sier Petri Alava, medstifter og administrerende direktør i Infinited Fiber Company.

Infinited Fiber Company er også ledende for det EU-finansierte New Cotton Project, et konsortium av merkevarer, produsenter, leverandører, innovatører og forskningsinstitutter som banebrytende baner ved å demonstrere en helt sirkulær modell for kommersiell plaggproduksjon. Dette er en verdens første i moteindustrien. I løpet av en treårsperiode vil tekstilavfall samles, sorteres og regenereres til Infinited Fiber Company unike, cellulosebaserte tekstilfibre som vil bli brukt til å lage forskjellige typer stoffer for klær designet, produsert og solgt av det globale merket Adidas og selskaper. i H&M Group.

En fysisk rustning mot COVID-19?

Desinfiserende midler med lang virkningstid basert på naturlige råstoffer

Det finske bioteknologiselskapet NordShield® har laget naturbasert antimikrobiell teknologi som virker mot bakterier, sopp og virus (inkludert humane koronavirus).

Den er fri for tungmetaller og utnytter i stedet den eldgamle kraften til nordiske skoger. I forskjellige former kan teknologien brukes på tekstiler og fibre, så vel som medisinsk utstyr, plast og til og med hud.

- Naturens kraft er kraften til NordShield®. Vi ønsker å eliminere bruken av ikke-bærekraftige, ikke-fornybare og giftige ingredienser i antimikrobiell beskyttelse. Ved å tilby et alternativ til de eksisterende antimikrobielle produktene, har vi en positiv innvirkning på verden og gjør det nye normalt så trygt som mulig. Vår teknologi minimerer den kjemiske belastningen på miljøet og er også konkurransedyktig, sier NordShield®s administrerende direktør Kristoffer Ekman.

Den nylig lanserte NordShield® BioLayr er en holdbar antibakteriell løsning for å gjøre forbrukertekstiler antimikrobielle. Den revolusjonerende NordShield® Brilliant-teknologien kan brukes på en rekke produkter, for eksempel for å rense hender, føtter, overflater og til og med ansiktsmasker. Tester utført i desember 2020 og januar 2021 bekrefter NordShield® Brilliant's langvarige effekt i opptil fem uker.

Før markedsføringen av NordShield® Brilliant-produkter har desinfeksjonsmidler brukt alkohol som det aktive stoffet for å eliminere mikrober og bakterier. Effekten av alkohol er imidlertid kortvarig; etter at den har fordampet, vanligvis i løpet av sekunder, blir den behandlede overflaten eller huden utsatt for forurensning igjen. NordShield® Brilliant-produkter inneholder alkohol for øyeblikkelig drapseffekt, men den langvarige effekten kommer fra teknologi som er basert på et unikt lag som ikke fordamper, men danner en fysisk, rustningslignende barriere på den behandlede overflaten. Teknologien er tilgjengelig for grossister i hele EU / EØS og i Sveits.

Mindre avfall

Emmy Clothing Company er en ledende nordisk online markedsplass for brukte klær. Nettbutikken gjør det mulig for forbrukere, klesforhandlere og motemerker å videreselge, oppdage og kjøpe mote av høy kvalitet, med full gjennomsiktighet når det gjelder kvalitet, tilgjengelighet og leveringsalternativer. Med fokus på kvalitet blir alle plagg kontrollert og ekthetssjekket. Emmy gir også forbrukere og partnere en fullstendig gjennomsiktig tjeneste for gjenbruk av tekstiler, og verdifull informasjon om kleskvaliteten samt klærnes innvirkning på miljøet.

- Forlengelse av klærnes livssyklus er vårt oppdrag. Den mest bærekraftige måten er å bruke klærne i sin opprinnelige form. Vi ønsker å tilby kundene våre en morsom, uanstrengt og givende måte å resirkulere klær på, sier Emmys CMO Taru Marjamaa. (Pressemelding Business Finland)

Powered by Labrador CMS