Hva er klærne laget av?

Polyester, viskose, ull eller økologisk bomull. Tenker du over hvilke fibre dine klær er laget av? Hvordan de lages og hvor de kommer fra? Hva har tekstiler med miljø å gjøre? Og hva betyr egentlig bærekraftig mote og sirkulær design?

Publisert

Anne Cecilie Rinde stiller spørsmålene og utfordrer bransjen og forbrukerne i et foredrag under Klimafestivalen lørdag 27. januar. Foredraget holdes i Sentralen i Oslo og tar for seg kunstfibre vs. naturfibre: produksjon, bruk og konsekvenser for klima og miljø. Og hvordan du som forbruker kan gjøre en forskjell.

Anne Cecilie Rinde har inngående kunnskap om valg av materialer og produksjon av tekstil og klær. Hun er grunnlegger og leder av merket «Vera & William», et norsk-italiensk designmerke som tilbyr elegante klassikere i ren og ekte natur på high-end markedet. I dette foredraget vil hun fortelle hva informasjonen på merkelappen egentlig betyr.

Få virker å være klar over at kunstfibre fremstilles i store mengder av sterke og skadelige kjemikalier. De har relativt dårlig holdbarhet sammenlignet med edle naturfibre i høy kvalitet. De syntetiske fibrene fremstilles i tillegg av petroleum og omdannes til plast, som ikke brytes ned i naturen slik organiske gjør. Økt bruk og tilsetning av syntetiske fibre i våre klær er problematisk fordi det også vanskeliggjør resirkulering og nedbryting. Syntetfiber avgir også store ukontrollerte mengder mikroplast gjennom bruk, vask og som avfall - som igjen skader økobalansen i næringskjeden gjennom verdenshav, grunnvann og jordsmonn. Vi har enda ikke sett omfanget av de alvorlige konsekvenser dette kan påføre mennesker, dyr, helse og miljø.

Med større forståelse for klærnes totale kretsløp fra A til Å kan derimot fokuset løftes opp til det store bildet og skape en reell konsekvenstenkning av vår handel og forbruk, konstaterer Rinde.

Powered by Labrador CMS