framtiden.jpg

Krever bedre vilkår for tekstilarbeidere

Arbeidere i sør som syr våre klær har en lønn som er umulig å leve av. Kleskjeder i Norge gjør langt fra nok for å sikre tekstilarbeidernes levekår, heter det i en uttalelse fra Framtiden i våre hender.

Publisert

Framtiden i våre hender krever bedre vilkår for tekstilarbeidere i sør. (Illfoto)

I en ny undersøkelse som Framtiden i våre hender har gjort framkommer det at verken H&M, Gina Tricot, KappAhl, Lindex, Varner-gruppen, Voice eller Bestseller stiller klare krav til at tekstilarbeiderne skal ha en levelønn, heter det i uttalelsen.

Flere av selskapene tviholder på at en minstelønn er tilstrekkelig. Men den lovbestemte minstelønnen i land der klærne våre syes utgjør i gjennomsnitt bare 44 prosent av det som utgjør en levelønn – en inntekt som gir arbeideren en enkel, anstendig levestandard.

I India og på Sri Lanka har arbeiderne en timelønn som til og med er lavere enn de lovbestemte minstesatsene.

I undersøkelsen fremgår det også at tekstilarbeidere i Bangladesh må jobbe i tre timer for å tjene nok penger til ett kilo ris. I Norge holder det med noen minutter.

For å ha råd til ett kilo kjøtt må arbeidere i Kambodsja, India og Bangladesh jobbe henholdsvis 11, 20 og 25 timer. Deres norske kollega kan derimot kjøpe cirka 3 kilo svinekoteletter for én time arbeid.

Framtiden i våre hender mener at klesindustrien i sør er et viktig for sysselsetting og utvikling, men krever at kleskjeder i Norge umiddelbart prioriterer arbeiderne ved fabrikkene.

I uttalelsen krever organisasjonen at industrien gjør dette:

• Inkluderer krav om levelønn i sine etiske retningslinjer.

• Betaler leverandørene mer for varene de får produsert og ser til at det kommer arbeiderne til gode.

• Forutsetter fra sine leverandører at arbeiderne har rett til å organisere seg.

• Signerer en global rammeavtale med den internasjonale tekstilarbeiderunionen (ITGLWF).

• Ikke skal avslutte samarbeidet med sine leverandører når uakseptable forhold avdekkes, men jobbe for å forbedre forholdene.

Kleskjeder må ta sitt samfunnsansvar seriøst. Prisen for billige klær må ikke betales av tekstilarbeiderne med luselønn og uten rett til å organisere seg, hevder Framtiden i våre hender.

Powered by Labrador CMS