bror-w.-stende

- Må samarbeide om sosialt ansvar

 - Det er positivt at norske myndigheter engasjerer seg i arbeidet med å forbedre forholdene i tekstilindustrien. Skal vi komme videre er vi avhengig av et tett samarbeid mellom bransjen, fagbevegelsen og myndigheter på tvers av landegrensene, sier bransjedirektør for Virke Mote og Fritid, Bror William Stende, etter at representanter for tekstilbransjen møtte utviklingsminister Heikki Holmås og forbrukerminister Inga Marte Torkildsen nylig.

Publisert

Bror William Stende

Bakteppet for møtet var de mange ulykkene og avsløringene om uverdige arbeids- og lønnsforhold for tekstilarbeidere. Spesielt i Bangla Desh, men også i andre asiatiske land.

- Et positivt møte, hvor bransjen fikk ros for sine initiativ for å bedre forholdene og at flere aktører har vist større åpenhet om sin produksjon i Østen enn før. Vi er glade for at norske myndigheter bidrar i dette arbeidet. Å få anstendige lønns- og arbeidsforhold for arbeiderne i tekstilindustrien er et globalt problem som krever internasjonalt samarbeid hvor alle parter bidrar, sier Stende.

Krav om forbedringer

- Heikki Holmås lovte å ta opp saken når han reiser til Bangla Desh om kort tid og vil presentere krav om hva som må forbedres for at norske selskaper kan fortsette å produsere i landet. Det gjelder ikke minst å få landet til å ratifisere ILO-konvensjonen om minstelønn. Tunge aktører som H&M og Varner Gruppen har en langsiktig strategi og ønsker å fortsette å produsere i Bangla Desh, men er selvsagt avhengig av at forholdene legges til rette både når det gjelder infrastruktur og arbeidsforhold, slik at vi unngår slike tragiske ulykker som vi har vært vitne til de siste månedene. Her er det en rekke grunnleggende elementer som må på plass, med kravet om minstelønn som noe av det viktigste.

Vil fortsette arbeidet

- Vi vil fortsette arbeide med å informere bransjen og forbrukerne, jobbe sammen med norske myndigheter og gjøre det vi kan for å forbedre og påvirke. Ikke minst gjennom vårt engasjement i Initiativ for Etisk Handel, sier Stende.

Her er det viktig at vi informerer og deler kunnskap om de ulike utfordringene og gir råd og retningslinjer for hva man skal og ikke skal gjøre når man setter i gang produksjon utenlands.

Til India på studietur

For å få mer kunnskap om forholdene rundt tekstilproduksjon i Østen har Virkes bransjestyre for sko og tekstil vært på studietur i India, med blant annet fabrikkbesøk og faglige seminarer om CSR.

- Etisk handel og ryddige forhold i leverandørkjeden står høyt både på Virkes og medlemmenes agenda. Derfor må vi reise ut for å lære mer, se fabrikker ved selvsyn og på den måten får et bedre innblikk i hvordan virksomhetene og leverandørene jobber med disse temaene, sier Bror William Stende.

Delegasjonen besøkte tekstilfabrikken Radnik i New Dehli, og skofabrikken Park Exports i Agra. Begge fabrikker produserer i stor grad for det europeiske markedet, og begge også for norske kjeder. Samarbeidet med blant annet norske innkjøpere bidrar til å sette lønns- og arbeidsvilkår, internopplæring og sikkerhet på agendaen.

Delegasjonen hadde også et fagseminar med den norske ambassaden i India. The Commercial section på ambassaden er også Innovasjon Norges filial i India. De som arbeider i the commercial section ved ambassaden har i motsetning til i mange andre land diplomatstatus, blant annet for å forenkle innpass og dialog med indiske myndigheter.

Ambassaden bidrar

– Innovasjon Norge i Dehli kan på flere måter bistå norske virksomheter som ønsker å drive handel eller annen virksomhet i eller fra India. Ambassaden kan blant annet rådgi virksomheter med hensyn til mulige leverandører, bidra til dialog med byråkrati og myndigheter, rådgivning når det gjelder CSR, arrangering av studiebesøk etc. Det kan være veldig nyttig å ha kontakt med noen som faktisk er plassert i India, inklusive som har språkforståelsen, sier Gry Myklebust i Virke.

Ambassaden gir også tilbud om kurs og seminarer for virksomheter om dette temaet, i tillegg til at de nylig har opprettet et nettverk for norske virksomheter som opererer i India.

Positiv utvikling

De mange ulykkene og avsløringer om uverdige forhold har utløst en rekke hendelser som kan bidra til en positiv utvikling. H & M blir framhevet fordi de nå har gjort mange forbedringer og undertegnet en forpliktende avtale knyttet til tekstilindustrien i Bangla Desh. Også Inditex, eierne av Zara, og selskapet bak merker som Tommy Hilfiger og Calvin Klein og tyske Tchibo har undertegnet.

I Danmark har motebransjen inngått en forpliktende partnerskapsavtale med regjeringen for å få bedre forhold i produksjonslandene.

Powered by Labrador CMS